Nastavljena izgradnja kanalizacije u Elemiru, naredne godine kompletan završetak

Izgradnja fekalne kanalizacije u Elemiru nastavljena je nakon dvogodišnjeg prekida i njen kompletan završetak u tom mestu očekuje se tokom naredne godine - čulo se danas u Elemiru tokom posete gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića gradilištu u Ulici Ive Lole Ribara. Radovi se izvode u toj i njoj paralelnoj ulici, u ukupnoj dužini od preko tri kilometra. Na terenu su dva izvođača radova: zrenjaninski "Pan Invest", koji radi na izgradnji plitke kanalizacije i "Finet Inženjering" iz Pančeva, koji izvodi fundiranje dubokih crpnih stanica.
 
 
Radove su obišli i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija"  Goran Tajdić i predstavnici Saveta MZ Elemir, kako bi se na licu mesta uverili u dinamiku radova i najavili naredne korake u izgradnji kanalizacionih sistema u naseljima na teritoriji Grada Zrenjanina.
 
Gradonačelnik Janjić i danas je iskoristio priliku da podseti da se, osim ozbiljnih infrastrukturnih zahvata u samom gradu, uporedo izvode radovi i u naseljenim mestima. Elemir je, po njemu, odličan primer za to, jer su ovde i meštani, izglasavanjem samodoprinosa, prepoznali značaj učešća sopstvenim sredstvima u rešavanju problema koje imaju.
- Elemirci su pokazali odlučnost, pripadnost svom selu i rešenost da izdvajaju sopstvena sredstva za njegov razvoj i kada sve to vidimo, naša reakcija je višestruko veća, tako da smo mnogo sredstava izdvojili za rešavanje komunalnih problema u Elemiru i ostvarenje njihovih ambicioznih planova. Za radove koje sada obilazimo izdvojena su sredstva u iznosu od nekih 27 miliona dinara, sa rokom završetka od oko sto dana – naglasio je gradonačelnik Janjić i dodao da se, osim u Elemiru, radovi na kanalizacionoj mreži izvode u još nekoliko naselja.
 
 
- Kanalizaciju ćemo završiti i u Kleku, završavamo "mokro polje" u Melencima, gde ćemo omogućiti priključenje skoro polovine naseljenog mesta na sistem fekalne kanalizacije, problem kanalizacije rešavamo i u Ečki, krenuli smo s izgradnjom i u Lazarevu, predstoji nam Stajićevo, a radimo projekte za Belo Blato i Aradac. Pokušaćemo da, do kraja ove ili početkom sledeće godine, pustimo potisni vod do Aradca, a uz njega i cev koja bi zdravu pijaću vodu iz Zrenjanina sprovodila do Aradca – ističe Čedomir Janjić. 
   

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija"  Goran Tajdić kaže da je do zastoja u gradnji najviše došlo usled restruktuiranja u Pokrajini, jer više ne postoji Fond za kapitalna ulaganja.
- Sada je to Uprava i Grad Zrenjanin je ostao za nekih 54 miliona dinara uskraćen prema prvobitnom ugovoru koji je Fond obećao. Grad je uložio dodatne napore, sredstvima iz naftne rente, kao i samodoprinosom građana koji žele da ubrzaju rešavanje svojih problema. Ovim sada radovima biće završeno 75 procenata fekalne kanalizacije i plan je da se ostatak realizuje u 2016. godini, nakon čega će građani moći da se priključuju i time reše probleme sa septičkim jamama i podzemnim vodama.
 
Tajdić je napomenuo da je završen i potisni vod do Zrenjanina, koji se potom, gradskom kanalizacijom, odvodi do Aleksandrovačkog kanala.
 
 
Predsednik Saveta MZ Elemir Marko Kovačević kaže da je završetak izgradnje kanalizacije prioritet u tom mestu, ali da predstoji i realizacija još nekih infrastrukturnih projekata.
- Elemir, kao jedno od većih prigradskih naselja, ima probleme sa otpadnim vodama i spremno je dočekao nastavak izgradnje kanalizacije. Zahvalio bih se građanima koji su izglasali samodoprinos, jer su uvideli da je to jedan od vidova finansiranja sela. Planiramo kompletno renoviranje centra i to već do jeseni, mislim da će se mnogo uraditi od sredstava naftne rente. Značajno smo povećali i bezbednost u saobraćaju, postavljanjem "ležećih policajaca" i signalizacije u Ulici Zdravka Čelara, gde više nema saobraćajnih nezgoda iako je saobraćaj istog intenziteta kao ranije – naglašava Kovačević