Otvoren Balkanski šampionat u džudou za juniore - prve medalje za Srbiju

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić svečano je otvorio Balkanski šampionat u džudou za juniore, koji se danas i sutra održava u "Kristalnoj dvorani". Osam zemalja učesnica, sa oko 200 takmičara, nadmeće se na najvećoj ovogodišnjoj sportskoj smotri u našem gradu, a posebno nas raduje što je prva medalja za Srbiju dodeljena upravo našoj sugrađanki, članici OJK "Proleter MD" Aniti Sakal, koja je osvojila treće mesto i bronzu u kategoriji do 44 kg. Medalju u toj kategoriji, njoj i Turkinjama koje su osvojile zlato i srebro, uručio je upravo gradonačelnik Janjić. Nešto kasnije, bronzanom medaljom se okitio i drugi Zrenjaninac na ovom šampionatu - Dušan Sarić.
 
 
 
Otvarajući šampionat i pozdravljajući sve učesnike, takmičare, službena lica i goste našeg grada, gradonačelnik Zrenjanina je izrazio zadovoljstvo što je naš grad domaćin još jednog značajnog međunarodnog takmičenja.
- Siguran sam da ćemo i ovoga puta pokazati da smo dobri domaćini našim gostima, očekujem da sve protekne u najboljem redu i da, nakon ovog, organizujemo i neko drugo, možda i veće takmičenje. Pored toga što želimo da imamo dobre pojedince u sportu i kolektive, hoćemo da u Zrenjaninu imamo i kvalitetnih takmičenja – rekao je gradonačelnik Janjić i dodao da najveći problem u gradu predstavljaju smeštajni kapaciteti, ne samo zbog sportskih manifestacija, već uopšte.
- Mislim da je turizam veliki potencijal i grada i Srbije i u tom pravcu ćemo pokušati i da rešavamo te nedostatke – naglasio je.
 
 
Prisutnima se u "Kristalnoj dvorani" obratio i Ivan Todorov, predsednik Balkanske džudo asocijacije i predsednik Skupštine džudo saveza Srbije, koji je, takođe, izrazio zadovoljstvo što se nalazi u gradu sporta, prepoznatljivom po brojnim uspešnim sportistima.
- Hteo bih da čestitam gradu Zrenjaninu na pomoći koju je pružio u organizaciji, ljudima koji su danas ovde i mislim da je ovo jedno lepo organizovano takmičenje koje protiče u najboljem redu i naši takmičari postižu zaista dobre rezultate. Spojili smo, dakle, dva cilja – dobru organizaciju i da naši takmičari u konkurenciji Balkana ostvaruju dobre rezultate i stiču nova iskustva – rekao je Todorov. 
 
    
 
    
 
Predsednik Omladinskog džudo kluba "Proleter MD", tehničkog organizatora turnira, Nenad Janjić, kaže da se šampionat odvija u najboljem redu i onako kako je planirano.
- Na šampionatu u Zrenjaninu učestvuje osam selekcija – Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunija, Grčka, Makedonija, Turska i Srbija, dok Albanija nije prijavila takmičare. Svi takmičari su dobro stigli i smešteni, dobro se osećaju. Velika je bila obaveza, ali i zadovoljstvo organizovati ovakvo takmičenje, pokazali smo da to možemo i nadamo se i većim izazovima u narednom periodu – rekao je Nenad Janjić i dodao da je konkurencija zaista jaka i da su sve reprezentacije u Zrenjanin dovele najkvalitetnije takmičare. 
 
 
Današnju svečanost u "Kristalnoj dvorani" i zvanično otvaranje Balkanskog juniorskog džudo šampionata uveličali su nastupom članovi KUD "Pionir" iz Zrenjanina, dok je himnu Srbije odsvirao Zrenjaninski kamerni orkestar, pod upravom Romana Bugara.