Potpisani ugovori sa 42 stočara o dodeli 60 steonih junica

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je u Gradskoj kući potpisao ugovore sa 42 poljoprivrednika - stočara sa teritorije Grada Zrenjanina o dodeli 60 visokokvalitetnih steonih junica simentalske rase, čime je načinjen još jedan značajan korak u realizaciji ove značajne aktivnosti.
 
 
Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za nabavku ženskih priplodnih grla imala su fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem i imovinom na području Zrenjanina, sa aktivnim statusom u 2015. godini. Planirani iznos podsticajnih sredstava je do 100 odsto od iznosa investicije, bez PDV-a, a maksimalni iznos subvencije je do 300.000 dinara po grlu. Interesovanje kod poljoprivrednika je, kako se i očekivalo, bilo veliko, pa je gradonačelnik Janjić najavio još sličnih akcija.
 
 
- Pokušavamo da pomognemo našim poljoprivrednicima na razne načine i budžet za tu namenu iznosi blizu 4 miliona evra, dakle više od 10 procenata od ukupnog budžeta. Moje kolege ne veruju kada im kažem da mi toliko izdvajamo za poljoprivredu, ali mi smatramo, i ja lično, da je poljoprivreda glavni zamajac razvoja Grada Zrenjanina i mi pokušavamo da to ona stvarno i bude – kazao je gradonačelnik i napomenuo da se do ideja o mogućnostima za pomoć poljoprivrednicima dolazi, pre svega, u neposrednom razgovoru s njima.
- Jedna od takvih ideja je upravo bila da pomognemo našim stočarima nabavkom rasnih simentalskih grla i evo, realizujemo i taj projekat, 42 ugovora smo danas potpisali, 60 junica delimo i koliko čujemo od proizvođača, to je velika pomoć Grada Zrenjanina – naglasio je Janjić.  
 
    
 
Snežana Vrbajac, ispred "Fruškogorske mlekare", generalnog zastupnika za uvoz steonih junica iz Austrije, najavila je korake u realizaciji projekta koji slede nakon današnjeg potpisivanja ugovora. Ona je rekla da je u toku odabir grla u Austriji, koja bi trebalo da stignu početkom narednog meseca. Odabir se vrši prema uslovima i kriterijumima propisanim od strane Uprave za veterinu.
- Potom sledi 30 dana karantina i očekujemo da će oko 10. do 15. avgusta junice biti isporučene na svako poljoprivredno gazdinstvo proizvođača. Uz junice stižu i originalni pedigrei iz zemlje izvoznice, Austrije, a u toku karantina one se prevode na "plave" pasoše. Svaki proizvođač će uz junicu dobiti i odgovarajuće veterinarske sertifikate i kada se junica doveze kod njega, on će ići da je umatiči u svoju kuću, za šta će opet imati pravo na subvenciju od države – objasnila je Snežana Vrbajac.
 
   
 
Prva tri ugovora danas su potpisali Ivan Bibin, Olgica Balać i Dragana Mijatov koja se, u ime svih potpisnika, zahvalila gradonačelniku Janjiću na naporima koje lokalna samouprava čini kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima. 
 
Rekorder u proizvodnji mleka u Vojvodini, Zrenjaninac Peter Čorba, koji raspolaže sa tridesetak kvalitetnih grla, takođe pohvaljuje sve što Grad čini u oblasti stočarstva i na pomoći proizvođačima.
-  Prisutno je veliko razumevanje čelnika grada prema stočasrtvu i ova akcija, dodele junica, je nešto što je za nas stočare izuzetno značajno. Samim tim poboljšaćemo krvnu liniju našeg fonda, jer je simentalska rasa u Austriji zastupljenija nego kod nas. Ja verujem da će junice koje će stići biti dobre, na osnovu dosadašnjeg iskustva, i da će u naše područje ući dobar rasni sastav. Te junice, ako se ne varam, imaju na tržištu cenu od oko 2300 evra, znači jednu dobru cenu, ali ono što je važnije, kod nas se takve ne mogu kupiti – kaže Čorba.