Predstavnici Zrenjanina na FemCities konferenciji u Zagrebu - politika rodne ravnopravnosti kao prioritet

U Zagrebu je 1. i 2. juna održana međunarodna FemCities konferencija 2015, pod nazivom "Uticaji ekonomske krize na zapošljavanje žena u evropskim gradovima", na kojoj su učešće uzeli i predstavnici Grada Zrenjanina - koordinatorka za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lazarević imala je zapaženo izlaganje o našim iskustvima i realizovanim projektima u oblasti rodne ravnopravnosti, a u radu konferencije učestvovali su i predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i članica Gradskog veća Zlatana Ankić. Glavni grad Republike Hrvatske jedan je od primera dobre prakse u oblasti rodne ravnopravnosti, jer su žene zastupljene na najvišim mestima u politici – osim što i sama država ima predsednicu, učesnike i goste ove konferencije pozdravila je zamenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin.
 
   
 
Sličnosti i razlike u različitim državama, ali i između gradova u tim državama, okupile su brojne zemlje učesnice Konferencije: Nemačku, Francusku, Kipar, Luksemburg, BIH, Švajcarsku, Austriju, Srbiju i domaćina, Hrvatsku. Uglavnom su to bile zemlje Dunavske regije, kao i one u kojima je od posebne važnosti ova tema.
 
Smernice za budući rad značajno su pomerile ovu temu i pokazale da Grad Zrenjanin, u ovom trenutku, u ovoj oblasti prati i primenjuje, u okviru mogućnosti, sve neophodne evropske standarde u rodnoj ravnopravnosti. Moć koju žene poseduju u ovom trenutku je u toj meri značajna da slobodno možemo da govorimo o civilizacijskom iskoraku.
 
Stvaranjem uslova za drugačiji i savremeniji pristup rešavanju problema u vreme krize, Grad Zrenjanin je već u velikoj meri i angažovan, jer menja praksu, postojeće odnose i gradi kvalitetniju komunikaciju, od koje se očekuje da se odrazi i kroz ekonomski rezultat. Na osnovu potpisane Evropske povelje o rodnoj ravnopravnostu u septembru 2013 godine, grad Zrenjanin se obavezao i na donošenje Lokalnog akcionog plana, što i sprovedeno tokom decembra 2014. god.
 
Lokalna koordinatorka za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lazarević ističe da su identifikovanje problema lokalnih preduzetnika i preduzetnica, kao i edukacija za otpočinjanje biznisa, važne komponente u našoj sredini.
- Analizom je utvrđeno da su u Zrenjaninu devojke posvećenije i disciplinovanije i postižu bolji uspeh u edukaciji i obrazovanju, jer očekuju da na taj način obezbede brže zapošljavanje, napredovanje i ekonomsku sigurnost, kao i moć i uticaj u sferi svog poslovnog delovanja. Problem predstavlja, nakon završetka studija, status žene u poslovnom okruženju i napredovanje u odnosu na muškarce. Kada traže posao, obično na bolje plaćenija i odgovornija radna mesta dođu muškarci, a to za sobom povlači nižu platu, veće siromaštvo, skraćeno radno vreme – ističe Lazarevićeva.
 
 
Taj problem, navodi dalje, odslikava se i deluje na porodicu, u smislu da žene nose najveći teret porodičnih obaveza. Žene su i pored svih poslova u porodici i na poslu, ipak spremnije i da se dodatno edukuju da bi povećale svoj kućni budžet i olakšale život porodici.
- Ovom prilikom ističem, kao najteže zaposlivu kategoriju, najviše opterećenu i višestruko diskriminisanu, a to su - samohrane majke. U ovom slučaju porodice nemaju iste kapacitete, da ne govorim o jednakim mogućnostima. Ove porodice moramo osnažiti, bez obzira koliko novca imaju, jer po automatizmu imaju lošije startne pozicije. Opšti zaključak je da u ovim uslovima porodice najteže i opstaju, a ono što je moguće učiniti jeste promovisanje doživotnog obrazovanja i edukacije – naglasila je.
 
Ona je podsetila da je Grad Zrenjanin, odnosno Gradonačelnik, nedavno formirao Tim za međusektorsku saradnju - Radnu grupu za prevenciju nasilja i zaštitu svih žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na teritoriji Grada Zrenjanina, koja je ujedinila sve relevantne institucije u Gradu Zrenjaninu.
- Stav Grada Zrenjanina je neophodnost razvijanja ozbiljne debate i praćenje zakonskih akata u ovoj oblasti. Neminovno je da će situacija početi da se menja jer ne smemo, kao društvo, a posebno kao lokalna zajednica, da dozvolimo da nešto, što je ispod civilizacijskog minimuma, postane deo svakodnevnog života – zaključuje Ljiljana Lazarević, a s navedenim stavovima i činjenicama upoznala je i ostale učesnike FemCities konferencije 2015. u glavnom gradu Hrvatske.