Santovac: deset stanova za socijalno stanovanje čeka prve korisnike

Odlukom Vlade Republike Srbije od decembra 2012. godine ušlo se u projekat realizacije stanova za socijalno stanovanje i za tu namenu je iz budžeta izdvojeno 200 miliona dinara. Grad Zrenjanin dobio je priliku da, nakon konkursa, bude jedan od sedam gradova u kojima će se graditi stanovi za socijalno stanovanje, a u skladu sa izraženim potrebama stanovništva za hitno rešavanje njihovog stambenog pitanja. Na lokaciji na početku Ulice Franje Kluza (Titelska) podignuto je deset stambenih jedinica ukupne površine od 420 kvadratnih metara.
 
Kako je napomenuto prilikom početka izgradnje tih objekata, prednost da konkurišu za ključeve imaće osobe sa invaliditetom, višečlana domaćinstva mladih bračnih parova, lica starija od 65 godina, deca bez roditeljskog staranja i samohrani roditelji.
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac naglašava da je vrednost ovog projekta u našem gradu oko 40 miliona dinara, od čega je ulaganje Vlade Republike Srbije, koje se odnosi isključivo na izgradnju objekata, 27 miliona, dok je 13 miliona dinara izdvojio Grad Zrenjanin. Ulaganje Grada ogleda se u izgradnji infrastrukture, obezbeđivanju zemljišta i prateće dokumentacije neophodne za ulazak u projekat.
- Projekat ima za cilj da reši deo problema socijalnog stanovanja u Zrenjaninu. Mi smo završili gradnju objekata i obavili tehnički prijem u skladu s uredbom Vlade Republike Srbije i na Gradskom veću doneli odluku o načinu raspodele tih stanova. Očekujemo da ta Odluka bude verifikovana i na zasedanju Skupštine grada u sredu, 1. jula, i njom je predviđeno da se raspisuje konkurs, a da nakon toga svi koji imaju osnova za konkurisanje mogu to učiniti u roku od 30 dana. Potom sledi rok od 20 dana u kom će biti odabrani prvi korisnici ovih stanova za socijalno stanovanje – objašnjava Santovac i navodi da ta lica neće postati vlasnici stanova, već potpisuju ugovore o zakupu stanova. Članom 8. Predloga odluke, stanovi izgrađeni u okviru Programa daju se putem konkursa u zakup na određeno vreme, a najduže na period od 3 godine.
- Konkursom će biti jasno definisana pravila na koji način se vrši bodovanje, koji su uslovi za dobijanje stanova i koliko koji od tih faktora nosi bodova. Neophodno će biti i prilaganje određenih dokaza o posedovanju nekretnina ili radnoj sposobnosti, primanjima, invalidnosti, što su sve faktori koji će uticati na dobijanje stanova za socijalno stanovanje – ističe zamenik gradonačelnika Saša Santovac.