Santovac pokrenuo inicijativu za podizanje spomen-obeležja posvećenog Todoru Manojloviću

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac juče je, tokom svečanosti dodele nagrade Fonda "Todora Manojlovića", saopštio da se pokreće inicijativa za podizanje spomen-klupe posvećene Todoru Manojloviću na nekoj od lokacija u centru Zrenjanina, čime bi se grad odužio svom značajnom stvaraocu, a takvo obeležje bi predstavljalo i svojevrsnu turističku atrakciju.
 
Santovac je naglasio da mu je želja da se grad, osim što svake godine dodeljuje prestižnu nagradu, i na takav način oduži svom znamenitom sugrađaninu koji, istina, ima ulicu u Zrenjaninu nazvanu njegovim imenom, kao i spomen-sobu u Narodnom muzeju, ali nema bilo kakvo javno spomen-obeležje.
 
U obrazloženju ove inicijative navodi se i da bi moguće lokacije za postavljanje spomen-klupe mogle biti ispred biblioteke (što bi asociralo na delo Todora Manojlovića), u blizini hotela "Vojvodina", na renoviranom Trgu slobode (koji je Manojlović često posmatrao sedeći u nekadašnjoj kafani hotela) ili u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića - pešačkoj zoni, što bi takođe asociralo na Manojlovića kao značajnu gradsku ličnost i blisku njegovim žiteljima. Konačnu reč o tome verovatno će dati pokretači inicijative i predstavnici Fonda "Todor Manojlović", u saradnji s urbanistima i prostornim planerima.
 
 
 
Spomen-klupa Antuna Gustava Matoša u Zagrebu
 
 
Spomen-klupe uobičajena su obeležja u mnogim svetskim gradovima i redovno su to mesta koja, osim što ukazuju na neku znamenitu ličnost od lokalnog ili šireg značaja, okupljaju veliki broj turista željnih fotografisanja. Podizanjem spomen-klupa stvara se i specifičan gradski mikro-ambijent, u potpunom saglasju s javnim površinama koje ga okružuju. Sigurno je da bi takvu funkciju imala i spomen-klupa Todora Manojlovića, a po rečima zamenika gradonačelnika Zrenjanina Santovca, do naredne svečanosti dodele nagrade Fonda ta inicijativa bi se mogla i realizovati.