Tarašu dodeljeno priznanje ''Evropsko selo roda''

Taraš je uvršten među četrnaest do sada proglašenih "Evropskih sela roda", u isto toliko država, a to priznanje svečano mu je dodeljeno u subotu, tokom manifestacije "Dani taraških roda", održane u tom selu. Menadžer nemačke Fondacije za očuvanje prirode "EuroNatur" Štefan Ferger uručio je plaketu "Evropsko selo roda 2015." predstavnicima mesne zajednice Taraš, udruženja građana "Taraške rode" i Grada Zrenjanina, a svečanosti je prisustvovao veliki broj meštana Taraša i njihovih gostiju.
 
 
Fondacija "EuroNatur" osnovana je 1987. godine i radi na polju zaštite prirode širom Evrope. Između ostalog, Fondacija od 1994. godine podržava evropska sela roda, i pre Taraša, ovo priznanje zaslužilo 13 sela, u isto toliko država, s obzirom da u nekoj zemlji samo jedno selo može biti proglašeno "Selom roda".
 
 
Štefan Ferger je podsetio da je Taraš selo u kom se gnezdi najviše parova belih roda u Srbiji, što ga je najviše preporučilo za dobijanje priznanja.
- Preko četrdeset parova se ovde gnezdi, što je značajna činjenica, ali ništa manje nije bitno ni to što se meštani Taraša posebno brinu o svojim rodama, oni zaista vole ptice, poštuju ih, i praktično, cela zajednica uključena je u promociju sela. Dosta se radi s decom, i ovde postoje programi u koje su uključena deca, ona takođe rade na zaštiti ptica, njihovom praćenju,  što su sve razlozi koji su nas opredelili da Tarašu danas dodelimo sertifikat "Evropsko selo roda" – navodi Ferger.  
 
   
 
U Tarašu su boravili i predstavnici "Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije", koji su uspešno realizovali njegovu kandidaturu za "Evropsko selo roda", a prisutnima se obratio i pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović, istakavši da taj sekretarijat već godinama podržava Specijalni rezervat prirode "Okanj baru" i druga zaštićena područja u ovom kraju, u čijoj se blizini nalazi naselje Taraš.
- Kada smo čuli da će Taraš biti nominovan za ovo priznanje mi smo to podržali, kao i nevladinu organizaciju koja organizuje i promoviše ovakva događanja. Naša je želja da ovu tradiciju dalje negujemo, da pomažemo lokalnu samoupravu i mesnu zajednicu Taraš, da pomažemo upravljača područja "Okanj bara", kako bismo ovo jedinstveno prirodno blago sačuvali, ali i ono što je takođe važno, i promovisali i održivo koristili – naglasio je Puzović.
 
          
 
Iako je priznanje za Taraš trebalo da primi predsednik Saveta mesne zajednice, Milorad Kotlagin, on je to učinio zajedno sa, kako je rekao, najzaslužnijom osobom što je priznanje uopšte i stiglo u njihovo selo – Aleksandrom Marovac Cucić, aktivistkinjom Udruženja građana "Taraške rode".
 
U ime Grada Zrenjanina, priznanje "Taraš – Evropsko selo roda 2015. " je primila članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin, koja je kazala da je Taraš u proteklom periodu bio pomalo zapostavljen, ali da sadašnja lokalna administracija želi da popravi to stanje i da pomogne svim selima na teritoriji Zrenjanina da maksimalno iskoriste svoje potencijale, kojih zaista ima mnogo.
 

- Prioritet u Tarašu nam je izgradnja asfaltnog puta koji će selo povezati s Kumanom, Novim Bečejom i Melencima, a organizovanje ovakve manifestacije jedan je od načina na ukažemo na značaj Taraša i dovedemo u njega što više gostiju. Mnogi bi poželeli da imaju prirodno okruženje kakvo je ovde prisutno, sa velikom rekom, šumom, pašnjacima, vinogradima i upravo iz tog razloga želimo da ovo bogatstvo što više iskoristimo i omogućimo i drugima da ga vide – istakla je Bulovan Bengin i dodala da rode imaju višestruku simboliku.
- Osim što njihovo prisustvo potvrđuje očuvanu i zdravu prirodnu sredinu, one su prepoznatljiv simbol za rađanje i novi život. Upravo iz tih razloga želim da rode što više sleću u Taraš, ali i u sva naša sela.
 
 
"Dani taraških roda" protekli su u nizu različitih manifestacija, a akcenat je dat na deci, njihovoj kreativnosti, crtanju, poeziji, folkloru. Sve posetioce Taraša od sada na ulazu u selo dočekuje prigodna tabla s obaveštenjem da su stigli u "Evropsko selo roda", a samo desetak metara dalje, o čemu takođe govori tabla, počinje "Ulica roda", u kojoj obitava najveći broj ovih taraških lepotica. 

 
   
 
Sva evropska sela roda:
 
1. Čigoč, Hrvatska
2. Nađbajom, Mađarska
3. Rihštat, Nemačka
4. Malpartida de Kaseres, Španija
5. Andrid, Rumunija
6. Mala i Velika Poljana, Slovenija
7. Tikocin, Poljska
8. Marceg, Austrija
9. Belozem, Bugarska
10. Altreu, Švajcarska
11. Eskikaragaš, Turska
12. Češinovo-Obleševo, Makedonija
13. Bužica, Slovačka
14. Taraš, Srbija