U Lukićevu održan "Dan polja"

Na oglednim površinama Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin (PSS), kod Lukićeva. održan je danas tradicionalni "Dan polja strnih žita, ogleda zaštite bilja i voćarstva srednjeg Banata", manifestacija posvećena oceni stanja useva pod pšenicom i ječmom, kao i razgovorima o problemima u voćarstvu i zaštiti bilja.

 

 

Događaju su prisustvovali brojni poljoprivredni stručnjaci, predstavnici semenskih i hemijskih kuća, kao i poljoprivrednih proizvođača sa teritorije našeg grada.

Goste su najpre pozdravili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i direktorka PSS Kristina Salapura, a zatim je organizovano predstavljanje sortnog ogleda strnih žita, ogleda zaštite bilja i oglednog zasada voća.

 

 

Zamenik Santovac istakao je da Grad Zrenjanin, zajedno sa stručnjacima PSS, pokušava da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

- Drago nam je što u Poljoprivrednoj stručnoj službi postoji takva želja i entuzijazam da se izađe u susret poljoprivrednim proizvođačima, a Grad Zrenjanin to prepoznaje i izdvaja sredstva, sve u cilju jačanja poljoprivrede i naših poljoprivrednih proizvođača - rekao je on.

 

 

Santovac je podsetio da osim analize zemljišta rađene prošle godine i izdvajanja sredstava za ovogodišnje analize, kupljen je i savremeni mikroskop za detekciju biljnih štetočina i biljnih bolesti., koji je dat na korišćenje PSS, a koja brine o 250.000 hektara na teritoriji okruga.

 

 

- Ono što posebno moram da istaknem jeste da je cilj Grada saradnja sa lokalnim poljoprivrednicima, želimo da čujemo njihovo mišljenje, ono što je za njih značajno i kako im u tome možemo pomoći. Ta spona postoji i mislim da je mnogo bolja u odnosu na raniji period - rekao je zamenik Santovac i ukazao da se osim primarne poljoprivredne proizvodnje razmišlja i o prerađivačkim kapacitetima koji sada nedostaju.