U Zrenjaninu održan Simpozijum zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji

U Kulturnom centru danas je održan 31. Simpozijum zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji koji su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovali Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Klinika za dečju i preventivnu stomatologiju i Zavod za stomatološku zdravstvenu zaštitu Dom zdravlja "dr Boško Vrebalov" Zrenjanin, Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", kao i Udruženje dečjih i preventivnih stomatologa Srbije - Sekcija za dečju i preventivnu stomatologiju SLD.

Goste je najpre pozdravio, a zatim i skup proglasio otvorenim gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio zadovoljstvo što je Zrenjanin po prvi put domaćin ovako značajnog skupa koji se bavi zdravljem najmlađih.

 

 

 

- Ovo je prilika i da ukažem da je lokalna samouprava u Zrenjaninu prepoznala potrebu dečije stomatologije i njen značaj i zbog toga je, u toku prošle godine, iz gradskog budžeta izdvojeno 2 miliona dinara za nabavku aparata i stomatološke opreme koja će biti korištena upravo za unapređenje zdravlja naših najmlađih sugrađana - rekao je on.

 

 

 

 

Na samom početku uručena je Nagrada za izuzetan doprinos primarnoj zdravstvenoj zaštiti dr Aleksandri Rudnjanin koja je, kako je rečeno, svojim radom doprinela unapređenju oralnog zdravlja najmlađih stanovnika Zrenjanina.

 

 

 

 

Dr Eleonora Marjanović je govoreći o Razvoju, organizaciji i efektima preventivnog programa stomatološke službe u Zrenjaninu navela nekoliko zanimljivih činjenica među kojima i to da je prvi doktor stomatolog u našem gradu bio dr Rudolf Šreder koji ima veoma bogatu biografiju, a koji je 1924. godine otvorio prvu stomatolšku ordinaciju u Velikom Bečkereku i privatnom praksom bavio se do 1951. kada je ona zabranjena.