Uspesi Gorana Perlića podstrek za osobe s invaliditetom

Stonoteniser Goran Perlić, član zrenjaninskog Stonoteniskog kluba invalida "K2" i reprezentativac Srbije, osvojio je dve bronzane medalje – u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji – na nedavno održanom "Slovačka OPEN" kupu. Prethodno je ovaj istaknuti sportista uspeo da osvoji zlato na najviše bodovanom Svetskom kupu za osobe sa invaliditetom, održanom u Sloveniji, u Laškom, od 6.  do 11. maja, gde se takmičilo oko 300 igrača iz celog sveta. 
 
Ovi poslednji uspesi Gorana Perlića bili su povod da se za njega, i njegovu suprugu, priredi prijem u Gradskoj kući u Zrenjaninu – Gradskoj bašti, čiji su domaćini juče bili članica Gradskog veća za resor sporta Zlatana Ankić, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura. 
 
 
Tom prilikom istaknuto je da su uspesi koje u međunarodnim razmerama postiže ovaj hrabri i skromni sportista rezultat, pre svega, njegovog velikog odricanja i rada, ali i da predstavljaju značajan podstrek za sve osobe s invaliditetom u našoj sredini da izađu iz svojih domova i uključe se u sve društvene i sportske aktivnosti koje su im dostupne. 
 
- Turnir u Slovačkoj bio je veoma jak, svetskog ranga, i zadoovljan sam postignutim rezultatom koji je za mene veoma visok – ističe Perlić i dodaje da se trenutno nalazi na 11. mestu svetske rang liste, što mu omogućava nastup na narednim Paraolimpijskim igrama.
- Pripremam se za evropsko prvenstvo u Danskoj oktobra ove godine, a sledeće godine, ako sve bude po planu, nadam se učešću na Paraolimpijadi u Riju. 
 
On kaže da je stoni tenis specifičan sport upravo za osobe s invaliditetom, a najveći problem za invalide predstavlja, ustvari, organizacija dolaska na treninge. 
- Za osobe s invaliditetom svaki sport je komplikovan, profesionalno se trenira dva puta dnevno, mnogo je naporno, a stoni tenis jeste jedan od najpopularnijih sportova u svetu za osobe s invaliditetom zato što je za osobe u kolicima sto svima podjednako prilagođen. Moja pozicija, kao i kluba iz kog dolazim, veoma je priznata i cenjena i mnogi bi igrači vrlo rado došli u Zrenjanin na pripreme, treninge ili na neki turnir, ako bi bio organizovan – zaključuje Perlić.
 
 
Grad Zrenjanin ima dosta razumevanja za ovog sportistu i, uopšte, za osobe s invaliditetom, međusobna saradnja je dobra, ali uvek ima prostora za njeno unapređenje, o čemu su juče govorili i predstavnici lokalne samouprave. Ljubomir Stanisavljev, zamenik predsednice Skupštine grada, kaže da Perlić na pravi način prezentuje ovu sredinu i grad Zrenjanin.
- To je i signal nama da u narednom periodu obratimo još više pažnje na njega i njegove sportske planove, jer je očigledno da u njega treba ulagati. Mislim da je on naš sjajan ambasador i nadam se da je zadovoljan saradnjom s lokalnom samoupravom koja, verujem, ide u pravom smeru. Ne pravimo razliku među klubovima koji okupljaju osobe s invaliditetom i nadam se da ćemo imati i više prostora da im u budućnosti još više pomognemo – poručio je Stanisavljev, dok je Simo Salapura naveo da u gradu funkcioniše 175 sportskih organizacija, a da prema statistikama, u svetu postoji oko 10 odsto osoba s invaliditetom, te da smo mi nešto ispod tog proseka, bar što se tiče broja organizacija koje okupljaju takve osobe. 
- Ukupno je sedam takvih klubova u gradu, a stonoteniski klub je jedan od nosilaca sporta za osobe s invaliditetom, što dokazuju i njegovi rezultati – ističe Salapura. 
 
Članica Gradskog veća za resor sporta Zlatana Ankić podseća da su u našoj republici izjednačeni rezultati invalida sa svim ostalim sportistima, te da Perlić, prema takvim kriterijumima spada među najuspešnije sportiste našeg grada. 
- Pokušavamo da ih pratimo i kroz sredstva koja izdvajamo, a plasman Perlića u sam svetski vrh znak je da se ovde kvalitetno radi. Naša naklonost prema njemu i sportom kojim se bavi, osim materijalno, manifestuje se i kroz uslove koje imaju u klubu i kroz termine za treninge u sportskim objektima. Zrenjanin se prepoznaje kao grad koji ima dobre uslove za pripremu sportista s invaliditetom. Perlićeva uloga je u našoj sredini višestruko značajna – on ostvaruje dobre sportske rezultate, ali svojim primerom, pre svega, budi i motiviše ostale ljude koji su u situaciji u kakvoj je i on, da nađu motiva i razloga da se bave sportom i uključe u društvenu zajednicu – ističe Ankićeva.