Vidovdan: sećanje na stradale i poruke da ratova više ne bude

Danas se, širom Republike Srbije i prostora na kojima žive pripadnici srpskog naroda, obeležava Vidovdan, dan sećanja na stradale, znane i neznane koji su, u dugom istorijskom trajanju, položili  živote za slobodu svog naroda i svoje zemlje.
 
 
U Zrenjaninu su položeni venci na spomen-obeležje posvećenom stradalima u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, i održan pomen, koji je služio otac Slobodan Čestić, sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Prisustvovali su članovi porodica i rodbine poginulih, čelnici srednjebanatskog okruga i lokalne samouprave Grada Zrenjanina, odbornici Skupštine grada,  udruženja boraca naroodnooslobodilačkog rata i ratnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ratnih vojnih invalida, predstavnika Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave Zrenjanin i Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin. 
 
 
Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović. Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Janjić poručio je "da smo se danas okupili da odamo poštu našim poginulim sugrađanima ali i da istovremeno ukažemo na svu tragediju ratnih sukoba i ljudska stradanja, sa željom da se više nikada i nikome ne ponove takve ružne stvari kakve su se često ponavljale na ovim prostorima."
 
 
- Istoriju, na žalost, ne možemo promeniti i vreme ne možemo vratiti unazad, ali možemo iz perioda za nama izvući važne pouke, koje će nam pomoći da se okrenemo ka budućnosti. Bol koji danas osećaju porodice poginulih u ratnim sukobima je nenadoknadiv i ja im izražavam svoje najdublje saučešće. Njihovi životi treba u svakom trenutku da nas podsećaju da moramo činiti sve što je u našoj moći da do ratova više nikad ne dođe – kazao je gradonačelnik i zaključio: 
- Naša deca moraju rasti u bezbednoj i bogatoj Srbiji.
 
    
 
Za Vidovdan vezujemo niz istorijskih događaja koji ga svrstavaju u red najznačajnijih praznika u našem kalendaru. Na današnji dan navršava se 101. godina od pucnja Gavrila Principa uoči Velikog rata 1914.  Ali, od svih Vidovdana u našem narodnom pamćenju jedan je uznesen do legende i mita na kojima, kao na stubovima karijetidama, traje i opstaje narod i država.
 
Boj na polju Kosovu, od pre ravno 626 godina, pogibiju čestitoga kneza Lazara i propast Carstva srpskoga obeležavamo svečano i obnavljamo sećanje i pamćenje. Da ne klonemo, da se ne predamo zaboravu, da osvežimo znanje istorijsko, da se dozovemo, da bi sebe bolje upoznali. Ne bi li se, potom, kroz to poznanje, razvedrili i ohrabrili, osnažili i složili.         
 
 
Prisutnima se obratio i predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina Jovica Pilipović, koji je rekao da se danas sećamo poginulih boraca iz našeg grada i odajemo im dužnu poštu.
- Okupili smo se da obeležimo još jedan Vidovdan, da se živi ratnici sete mrtve braće, ljudski i od srca, jer je to najmanje što možemo uraditi za njih, koji su dali živote za slobodu svih nas. Mrtve ne zaboravljajmo, a žive poštujmo - rekao je Pilipović i dodao da Grad Zrenjanin nije zaboravio one koji su dali ono najvrednije što su imali - svoje živote.  
 
    
 
Podsećamo, spomen-obeležje stradalima u ratnim sukobima 1991-1999. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu realizovano je, po zamisli arhitekte Milice Kovač, u vidu tri zasebna spomenika, na kom su ispisana imena pedeset jednog našeg sugrađanina, pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca, spomen-česme i vodene površine. Spomen-obeležje podigao je Grad Zrenjanin i ono je otkriveno na Vidovdan, 2011. godine.