Vidovdanska akademija - ''Svetosavlje'' i Grad Zrenjanin nagradili učenike generacije

U sali Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" danas je održana Vidovdanska akademija, koju su priredili organizacija "Svetosavlje" i Grad Zrenjanin, a centralni deo svečanosti predstavljalo je uručenje nagrada za 38 učenika generacije u svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama. Najbolje među najboljima posebno su nagradili "Svetosavlje" i Grad Zrenjanin, a na postignutim rezultatima čestitali su im gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik organizacije "Svetosavlje" Budimir Jovanović. 
 
 
Prethodno su prigodne besede povodom Vidovdana izrekli član Upravnog odbora "Svetosavlja" Dragan Ranisavljević i profesor istorije Igor Micov. Ranisavljević je poručio najuspešnijim đacima da su, "kao što se svako na Vidovdan prepoznaje, i oni uoči Vidovdana prepoznati – od svoje okoline, svojih drugova i nastavnika, profesora – kao najbolji".
- Nastojte i nadalje da vas tako prepoznaju, kao najbolje što ova zemlja i ovaj grad imaju – naglasio je Ranisavljević, dok je Igor Micov podsetio na neke prelomne događaje u istoriji srpskog naroda i srpske države, s akcentom na dva koja su se dogodila upravo na Vidovdan, 28. juna – Kosovski boj 1389. godine i Sarajevski atentat, u predvečerje Velikog rata, 1914. godine. 
   
    
 
Predsednik organizacije Svetosavlje Budimir Jovanović rekao je da "Svetosavlje" tradicionalno organizuje Vidovdansku akademiju, a da je ove godine, po prvi put suorganizator Grad Zrenjanin.
- Prvi put se Akademija organizuje u prelepom zdanju pozorišta "Toša Jovanović" i cilj je da na ovaj način damo na značaju đacima koji su najbolji u ovoj sredini, kako bi promovisali vrednosti koje oni poseduju, a to su trud, rad, izuzetno zalaganje i postignuti rezultati. Ove godine nagradićemo đake generacije, njih dvadeset osmoro iz osnovnih i desetoro iz srednjih škola, sa teritorije Zrenjanina, a u tome će nam se pridružiti i grad i na taj način pokazati koliko je stalo ovoj sredini kada su u pitanju đaci koji imaju tako dobre rezultate – istakao je Jovanović i podsetio da "Svetosavlje" o najboljima brine i putem dodele stipendija. 
 
    
 
- Svake godine obezbeđujemo od 15 do 20 Svetosavskih stipendija za đake koji postižu najbolje rezultate u školovanju, a pored toga potiču iz socijalno ugroženih porodica sa više dece. Na taj način želimo da pokažemo da nam je jako stalo da se neke elementarne, suštinske vrednosti jednog naroda, njegova obnova i rađanje, promovišu na najbolji mogući način – naglasio je on.
 
    
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić je, pozdravljajući prisutne u sali pozorišta, rekao da je povod okupljanja, pre svega, da bi čestitali našim najuspešnijim učenicima, đacima generacije, u školskoj 2014/15. godini. 
- To činimo u okviru Vidovdanskih svečanosti i ta dvostruka simbolika nalaže nam da ovom datumu i ovoj Akademiji damo značaj koji zaslužuje. Meni je zadovoljstvo da Vas pozdravim u svoje lično ime i u ime Grada Zrenjanina, i poručim da će gradska administracija, na čijem sam čelu, obeležavati i ovakve datume i podržavati ovakve manifestacije.   
 
 
Janjić je posebno naglasio da su ova deca nešto najbolje što ovaj grad danas ima i da je obaveza i zadatak lokalne administracije da stvori ambijent i omogući najboljim učenicima da, po završetku školovanja, ostanu da žive i rade u Zrenjaninu i doprinose njegovom razvoju. 
 
U ime svih učenika generacije u prethodnoj školskoj godini, zahvalio se David Pilić, učenik generacije Zrenjaninske gimnazije. 
 
    
 
U umetničkom delu programa današnje Vidovdanske akademije učestvovao je hor "Žene mironosice", pod upravom dirigenta Zorice Kecić i učenice Zrenjaninske gimnazije. Voditeljka programa bila je Lidija Krčmarov.