Zrenjaninski preduzetnici na 4. China SMart Expo 2015

Tridesetak zrenjaninskih preduzetnika, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, posetili su juče 4. China SMart Expo 2015,  sajam koji se od 16. do 18. juna održava u Budimpešti.
 

 

Sajam je održan u organizaciji CECZ (Central European Trade and Logistics Cooperation Zone) i ChinaCham u Budapest Experience centru, a okupio je više od 160 izlagača.

Ovaj, značajan privredni događaj zajedno sa predstavnicima kineskih provincija, kao i županija iz Mađarske otvorio je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

 

 

Gradonačelnik Janjić je istakavši značaj ovakvih manifestacija za predstavnike malih i srednjih preduzeća rekao i da će u koordinaciji sa Ambasadom Srbije u Budimpešti, sa čijim se predstavnicima takođe susreo, uspeti da realizuje određene dogovore, postignute tokom ovog sajma sa kineskim kompanijama.

 

 

- Naravno, izmenili smo iskustva i nadam se da će vrlo brzo doći i do posete kineskih privrednika Gradu Zrenjaninu. Mi smo se potrudili da predstavimo naše potencijale, pre svega našu industrijsku zonu i kvalitetnu radnu snagu i siguran sam da će to biti ono što će ih privući u naš grad - rekao je gradonačelnik Janjić.

Pomoćnk gradonačelnika Ivan Dević kaže da je Grad ovde doveo delegaciju zainteresovanih privrednika koji su imali mogućnost da stupe u kontakte sa partnerima iz Kine i da, kako je naveo, ukoliko nađu zajedničke interese i uspostave poslovne odnose koji će rezultirati jačom saradnjom.

- To je deo koji se odnosi na već postojeće privredne subjekte, koji već rade, a da se poveća obim razmene, odnosno poslovanja sa kineskim partnerima - rekao je Dević.

 

 

 

Nakon svečanog otvaranja održana je konferencija sa predstavnicima političkih i privrednih organizacija iz šest kineskih pokrajina, županija iz Mađarske, kao i privrednicima iz Vojvodine i susednih zemalja.

Sajam China Smart Expo 2015 ima za cilj da pruži mogućnost preduzetnicima i kompanijama u Centralnoevropskom i Istočnoevropskom regionu da se susretnu sa preko 160 kineskih privrednih izlagača, kako bi otvorili mogućnost za saradnju.

 

  

 

 

Na konferenciji su govorili Zhang Chuanlin, zamenik direktora iz Provincije Shandong, dr Vejkey Imre iz Mađarske, Pető Ernő predsednik ChinaCham, a održana je prezentacija Nacionalne investicione agencije o kinesko-mađarskom privrednom okruženju, predstavljanje CECZ, prezentacija kinesko-mađarskog industrijskog parka Borsod, Mašinskog i elektronskog Export Centra iz grada Linyi, provincija Shandong i prezentacija – Uvod u export mašinskih i elektronskih proizvoda iz grada Tengzhou. Drugi deo konferencije bio je predviđen za potpisivanje bilateralnih sporazuma.