Gradonačelnik Janjić, godinu dana od stupanja na funkciju: radili smo, radimo i planiramo

Povodom godinu dana od stupanja na tu funkciju, danas je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o radu i aktivnostima lokalne administracije na čijem je čelu, u tom periodu. Veliko interesovanje javnosti za ovu konferenciju uslovilo je da Multimedijalna sala Gradske kuće bude danas ispunjena do poslednjeg mesta, a pre neposrednog obraćanja gradonačelnika novinarima prisutni su videli petnaestominutni film u kom su predstavljene i pobrojane najznačajnije aktivnosti Čedomira Janjića i njegovih saradnika od juna 2014. do juna ove godine.
 
 
Akcenat je dat na brojnim infrastrukturnim radovima koji se izvode u gradu i naseljenim mestima, kao i na investicionim aktivnostima koje imaju za cilj zapošljavanje što većeg broja Zrenjaninaca, za koje je grad zaslužio i međunarodna priznanja. Nisu zanemarene ni česte posete našoj sredini ambasadora najrazvijenijih država sveta i ministara u Vladi Republike Srbije, koje su takođe rezultirale važnim dogovorima i projektima. Značajna ulaganja u poljoprivredu i stočarstvo, poboljšanje primarne zdravstvene zaštite stanovništva, obrazovanja i uslova rada u školama, organizovanje zapaženih kulturnih, sportskih ili turističkih manifestacija takođe su dali pečat radu gradonačelnika u prethodnom periodu. Pred konačnim rešenjem je i ključni problem obezbeđenja pijaće vode u Zrenjaninu.
 
U obraćanju novinarima, Janjić je rekao da red nalaže da, godinu dana od stupanja na funkciju, podnese jedan ovakav izveštaj, uz konstataciju viđenu i kroz film - da se u Zrenjaninu dosta toga radilo, da se radi, ali i da se planira.
"Pre svega, cilj nam je da obnovimo dotrajalu infrastrukturu, da uredimo i centar grada i periferiju, ali nismo zaboravili ni naša naseljena mesta. Pokušavamo da od ovog grada napravimo dobro, lepo mesto za život. Borimo se sa problemom nezaposlenosti i aktivno promovišemo Zrenjanin i sve naše prednosti, naše industrijske i Slobodnu zonu, sve što pružamo potencijalnim investitorima da dođu baš ovde i zaposle što više naših nezaposlenih sugrađana"¸ kazao je Janjić i dodao da do investitora nije uopšte lako doći, da konkurencija nije prisutna samo unutar Srbije, već i Srbije sa ostalim državama.
"Država se aktivno uključuje u privlačenje stranih investicija, a mi onda, u okviru Republike Srbije, hoćemo da budemo lideri". 
 
 
On je naveo da će se s aktivnostima na privlačenju investicija nastaviti i u narednom periodu, posebno istakavši da je u periodu od kada je ova administracija na čelu Zrenjanina, otvoreno više od 1500 radnih mesta i to potkrepio konkretnim podacima o svim investitorima, domaćim i stranim, kojih je ukupno 38 i koji su ili otvarali nove proizvodne pogone ili proširivali i obnavljali postojeće, pritom zapošljavajući od 5 do čak 800 radnika. U narednom periodu, kako je rekao, očekuje se još oko 1300 novih radnih mesta.
 
"Imamo jako dobru saradnju s republičkom Vladom i moram da najavim početak, odnosno nastavak izgradnje obilaznice i najvećeg objekta na trasi obilaznice, mosta preko Begeja. U saradnji s "Putevima Srbije" očekujemo i veliku rekonstrukciju puta od Zrenjanina ka Novom Sadu, do Žabaljske raskrsnice, što je investicija od preko 5 miliona evra. Naravno, sa Vladom Srbije intenzivno razgovaramo, to su pominjali i premijer i potpredsednica Vlade i ministarka infrastrukture, nama su veoma važne te četiri trake puta do Beograda, što bi samom Zrenjaninu neprocenjivo značilo".  
 
 
Osvrnuvši se na infrastrukturne radove u centru Zrenjanina, Janjić je ponovio da nije u pitanju "šminkanje i ulepšavanje", već da su najznačajniji zahvati obavljeni ispod zemlje.
"Rešili smo višedecenijski problem crpne stanice fekalne kanalizacije u samom centru grada, a naravno, onda ćemo to kasnije i urediti i popločati, kako i dolikuje lepom gradu kakav je Zrenjanin", naglasio je on.
 
Gradonačelnik je još jednom predočio da mu je želja da Zrenjanin bude univerzitetski grad, sa bar pet hiljada studenata.
"Hiljadu šest stotina studenata je trenutno u gradu Zrenjaninu i mi nismo zadovoljni tom cifrom. Nećemo, naravno, da se poredimo sa Novim Sadom i njegovih 30 hiljada studenata, ali pet hiljada treba da bude naš cilj i treba da studira u Zrenjaninu, da naša deca studiraju i ostaju ovde, ali i da mnoga deca iz okoline, okruženja dolaze u naš grad. To je jedan od osnovnih pravaca u kom ćemo razvijati našu priču koja se tiče obrazovanja", zaključio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić na današnjoj konferenciji za novinare, sazvanoj povodom godinu dana od stupanja na tu funkciju, 12. juna 2014. godine.