Gradonačelnik podržao inicijativu Milice Knežević

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podržao je inicijativu Milice Knežević za opremanje Rehabilitacionog centra za osobe sa invaliditetom u Zrenjaninu i Grad Zrenjanin će se uključiti u ovu akciju, jer postoji potreba za takvim objektom  – rečeno je juče nakon prijema u Gradskoj bašti koji su za Milicu organizovali gradonačelnik Janjić i načelnica Gradske uprave Zrenjanin Jasmina Malinić. 
 
Dvadesetjednogodišnja Milica Knežević doživela je 2009. godine tešku saobraćajnu nesreću, nakon koje je ostala paralizovana. Nakon što je prošla kroz profesionalni rehabilitacioni program u Americi, koji joj je doneo dobre rezultate, došla je na ideju da pokrene inicijativu za osnivanje prvog neprofitnog Rehabilitacionog centra za osobe sa invaliditetom u našem gradu. 
 
 
Zamisao je da takav centar bude na raspolaganju osobama sa invaliditetom iz cele Srbije, a Nevladina organizacija RETES i Javna ustanova "Sportski objekti" Zrenjanin, kao prvi korak, potpisali su ugovor o zakupu jednog od objekata u Sportskom centru "Partizan" na vremenski period od dve godine. Centar će biti mesto za pružanje specijalizovanih vežbi i terapija koje će pomoći fizičkom, ali i psihičkom oporavku osoba sa invaliditetom. 
 
Prostor od 80 kvadratnih metara potrebno je opremiti odgovarajućim spravama i rekvizitima, za šta treba prikupiti oko 20 hiljada evra. To je i prioritet ove akcije, da se kroz nju pribave finansijska sredstva u tom iznosu. Kako je već ranije rekla Milica, tako opremljen centar ne bi zaostajao za onim u Americi u kom je boravila, ali je morala, iz finansijskih razloga, da se vrati u Srbiju. 
 
 
Nakon današnjeg sastanka i razgovora s gradonačelnikom Zrenjanina, Milica Knežević je uverena da je njena inicijativa naišla na najširu podršku i javnosti i čelnika lokalne samouprave, te da će u skorom narednom periodu biti i realizovana. 
- Gradonačelnik je izrazio želju da se uključi u našu inicijativu i da Grad učestvuje u njoj sa velikom pomoći od milion dinara, koja nama izuzetno mnogo znači i ovim se putem zahvaljujemo na podršci. To je već polovina neophodnih sredstava i sada je cela ova priča koju smo pokrenuli sigurno znatno bliža realizaciji - ne gubi optimizam ova hrabra devojka. 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je dobio neophodne informacije šta je sve potrebno za opremanje Rehabilitacionog centra i ko bi sve mogao da ga koristi.
- Mislim da ćemo vrlo brzo, zajedničkom akcijom, mi to završti i vrlo brzo adaptirati te prostorije u Sportskom centru. Očekujem da će već krajem leta svi kojima to bude potrebno imati mogućnost da koriste ovaj Rehabilitacioni centar – naglasio je Janjić i dodao da je, tokom sastanka, bilo reči o problemu pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u zgradi Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu.
- Upoznat sam s tim problemom, razgovaraću o njemu i sa dekanom fakulteta i sagledaćemo šta je to što možemo da uradimo za naše sugrađane, u ovom slučaju za mlade sa invaliditetom koji imaju želju da studiraju u Zrenjaninu, i pomognemo im da to i ostvare – naglasio je gradonačelnik Janjić.