Gradonačelnik u Tarašu i Perlezu: naseljena mesta čine još jedan grad

U dvadeset dva naseljena mesta na teritoriji Grada Zrenjanina živi pedeset hiljada stanovnika, što predstavlja još jedan ozbiljan grad, o čijoj infrastrukturi i potrebama stanovništva se mora brinuti u svakom trenutku, naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prilikom poseta Tarašu i Perlezu. Kao deo redovnih aktivnosti obilaska seoskih mesnih zajednica i razgovora s predstavnicima njihovih Saveta, gradonačelnik je ova naseljena mesta posetio sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i direktorima javnih preduzeća "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" i "Vodovod i kanalizacija", Goranom Kravarušićem i Goranom Tajdićem.
 
 
Posete ovim mestima na najbolji način su odslikale heterogenost i površinu teritorije Grada Zrenjanina, s obzirom da su međusobno udaljena više od 40 kilometara, da jedno spada među najveća, a drugo među najmanja naselja. Grad Zrenjanin, podsećamo, drugi je grad u Srbiji po površini teritorije koju zauzima - 1326 kvadratnih kilometara - i koja se, u pravcu sever-jug, proteže u prečniku od čak 60 kilometara.   
 
Prva poseta gradonačelnika Tarašu nakon proglašenja tog mesta za "Evropsko selo roda" protekla je u znaku upoznavanja s aktuelnom situacijom, kao i prisutnim problemima, s kojima su Janjića upoznali predstavnici Saveta mesne zajednice, na čelu s predsednikom Miloradom Kotlaginom. Osim, uslovno rečeno, manjih i brzo rešivih problema, Taraš pokušava, u saradnji s lokalnom samoupravom, da realizuje izgradnju puta dužine oko 6 kilometara, koji bi to selo povezao s obližnjim Melencima i Kumanom i učinio da više ne predstavlja "slepo crevo". Taj put, po rečima predsednika Saveta mesne zajednice Kotlagina, doneo bi Tarašu, osim boljih saobraćajnih veza, i značajne razvojne mogućnosti.
 

- To je davna želja Taraša i Tarašana, radimo za taj put projekat i nadamo se njegovoj realizaciji. Osim toga, nedostaje nam apoteka u selu, potrebno je obaviti rekonstrukciju vatrogasnog doma i kompletnu rekonstrukciju ulične rasvete. Sredstva za vatrogasni dom Grad je već obezbedio, uskoro kreće i rekonstrukcija rasvete, a na dobrom smo putu da rešimo i problem s apotekom. Oformili smo ponovo i registrovaćemo fudbalski klub, koji okuplja 28 mladih i koji bi od jeseni trebalo ponovo da se takmiči. Nadamo se da ćemo to sve realizovati u ovoj godini, a osim toga radimo i projekat fekalne kanalizacije, postali smo "Evropsko selo roda", vidi se da se radi i da ima nekog napretka u selu – ocenio je aktuelnu situaciju u Tarašu Milorad Kotlagin. 
 
 
Perlez je, za razliku od Taraša, sa svojih 3.400 stanovnika, jedno od većih naselja na teritoriji Zrenjanina, ali se suočava sa sličnim infrastrukturnim problemima. Predsednik Saveta te mesne zajednice dr Dragan Tošić ocenio je razgovor s čelnicima lokalne samouprave i javnih preduzeća kao veoma konstruktivan.
- Mesne zajednice ne mogu razrešiti veliki broj svojih problema bez dobre saradnje sa lokalnom samoupravom, to je jasno i to je primarni vid saradnje, a tek onda se oslanjamo na druge nivoe vlasti do kojih možemo doći. Razgovarali smo o nekim aktuelnim problemima, za koje očekujemo da se mogu brzo rešiti, ali i o projektima za naredne dve-tri godine, poput izgradnje fekalne kanalizacije. Drago nam je što smo neposredno s predstavnicima lokalne samouprave mogli otvoreno da razgovaramo o svemu što treba raditi da bi selo funkcionisalo, od obezbeđenja vodosnabdevanja, zdravstvene zaštite, rada škole, udruženja građana, asfaltiranja ulica – rekao je Tošić.  
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić još jednom je istakao da je cilj lokalne administacije da se uredi Zrenjanin, njegov centar i periferija, ali i da svako naseljeno mesto bude takođe dobro mesto za život njegovih stanovnika.
- Pokušavamo na sve načine da rešavamo aktuelne probleme u svakoj mesnoj zajednici, zbog toga smo danas posetili Taraš i Perlez, i s ovom praksom nastavljamo i dalje. I ovom prilikom moram da istaknem da pedeset hiljada Zrenjaninaca ne živi u samom Zrenjaninu, i da mi ne pomažemo samo takozvanom prvom "prstenu" oko grada, već gledamo i kako žive naši sugrađani na periferiji naše teritorije, kao što je slučaj u Tarašu. Na Savetima mesnih zajednica je da ukazuju na njih i iniciraju rešavanje problema u svojim sredinama, a mi ćemo ih u tome onda višestruko podržati – naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Janjić nakon poseta ovim naseljenim mestima.