Predstavljen desetogodišnji plan upravljanja ''Ritovima donjeg Potisja''

Javno preduzeće "Rezervati prirode Zrenjanina" organizovalo je u Gradskoj kući javnu prezentaciju u vezi sa usvajanjem Plana upravljanja Specijalnim rezervatom prirode "Ritovi donjeg Potisja" za period 2016 – 2025. godine, odnosno u narednih deset godina. Moderatori javne rasprave su bili Dejan Jovanov, direktor JP "Rezervati prirode Zrenjanina", Mira Dronjak, rukovodilac Službe zaštite i održivog razvoja i Ivana Bjeletić, samostalni stručni saradnik za pravne poslove u JP "Rezervati prirode Zrenjanina". 
 
 
Skup je pozdravio i otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je istakao da je Grad Zrenjanin s pravom ukazivao na potrebu osnivanja posebnog preduzeća koje bi se bavilo rezervatima prirode, posebno područjem kojim trenutno upravljaju, ritovima donjeg Potisja, a da se očekuje uskoro, krajem ove ili početkom naredne godine, da u njhovoj ingerenciji budu i ostala zaštićena područja na teritoriji Grada Zrenjanina. 
- To je trend i u Evropskoj uniji, da zaštićenim područjima upravljaju javna preduzeća, jer opšti interes može poštovati i zastupati samo javni sektor. Čast nam je što nam dolaze predstavnici i drugih lokalnih samouprava, koje su takođe zainteresovane za osnivanje sličnih preduzeća i mi ćemo im preneti naša iskustva i pomoći u tome – kazao je Radišić. 
 
 
Javno preduzeće "Rezervati prirode Zrenjanina" je određeno za upravljača nad Specijalnim rezervatom prirode "Ritovi donjeg Potisja" novembra prošle godine i u skladu s tom odlukom, sada je predstavilo javnosti desetogodišnji plan upravljanja rezervatom. Direktor JP "Rezervati prirode Zrenjanina" mr Dejan Jovanov predstavio je strukturu preduzeća i naveo da su se i prilikom osnivanja zrenjaninskog preduzeća prihvatala iskustva sličnih javnih preduzeća u neposrednom okruženju, u skladu s evropskim tendencijama u toj oblasti. 
 
Sam Plan upravljanja Specijalnim rezervatom prirode "Ritovi donjeg Potisja" za period 2016 – 2025. godine predstavila je Mira Dronjak, rukovodilac Službe zaštite i održivog razvoja u preduzeću, koja je iznela karakteristike rezervata i naglasila da će se, na osnovu tog plana, svake godine izrađivati godišnji programi sa određenim aktivnostima. 
- Zbog toga nam je važno da ovaj plan bude transparentan i da s njim budu upoznati i u njega se uključe i korisnici Specijalnog rezervata prirode "Ritovi donjeg Potisja". Planiramo i aktivnosti na promociji rezervata, edukativne akcije, ekskurzije – navela je ona.
 
 
Podsećamo, zaštićeno područje se nalazi u priobalju Tise, 7,5 km južno od ustave kod Novog Bečeja sve do 8 km severno od ušća Tise u Dunav i ukupne je površine 3.010 hektara. U ovom području obitava 177 vrsta ptica, od kojih je 150 strogo zaštićeno, 14 biljnih zajednica, 36 vrsta riba, 45 vrsta fitoplanktona i veliki broj vrsta sisara. Zaštićeno područje obuhvata kompleks ritskih staništa šume crne i bele topole, bele vrbe, vlažne livade, močvarne komplekse, otvorena vodena ogledala stalnih i privremenih bara i osam starih meandara Tise. Kao značajan element ekološkog koridora Tise, povezivaće staništa "Stare Tise" kod Bisernog ostrva, park prirode "Jegrička" i specijalne rezervate prirode "Titelski breg" i "Carska bara". Područje terirtorijalno pripada opštinama Novi Bečej, Žabalj i Titel i Gradu Zrenjaninu.