Dve vinske manifestacije u decembru

Takmičenje "Najbolje vino srednjeg Banata" i manifestacija ''Novogodišnji vinski divani'', održaće se polovinom decembra, u Zrenjaninu, odnosno Orlovatu, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare, održanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. 
 
Sa ciljem promovisanja vina Srednjeg Banata, vina vojvođanskih malih proizvođača i obogaćivanja turističke ponude Vojvodine, Grad Zrenjanin je pokrovitelj manifestacija, rekao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić:
- Grad podržava sve manifestacije, a naročito one koje imaju za cilj promociju proizvoda. Tako se možemo  pohvaliti našim vrednim vinarima i njihovim kvalitetnim vinima. Kao i prethodnih godina, podržavamo takmičenja za izbor najboljih vina, koja osim promocije ovog pića imaju i kulturni karakter, gde se predstavljaju ovdašnja kulturno-umetnička društva, a takođe ih prate i edukativni sadržaji. Siguran sam da će degustacija vina i proglašenje pobednika biti interesantni svim posetiocima – napomenuo je Radišić.
 
 
Manifestacija "Najbolje vino Srednjeg Banata" u organizaciji Udruženja "KLUB VINA", kako je istakao Branislav Prohaska u ime Organizacionog odbora, počeće predajom uzoraka 11. decembra, od 9 do 15 časova i 12. decembra od 9 do 12 časova u prostorijama Opšteg udruženja preduzetnika. Kategorije koje će se ocenjivati su: bela i crvena suva vina, desertna, roze i šiler vina:
- Ocenjivanje uzoraka sprovode priznati i iskusni ocenjivači, a pobednicima sledi priznanje u vidu pehara i diplome. Apsolutni pobednik takmičenja je vino koje je dobilo najveći broj bodova bez obzira na kategoriju, a biće dodeljeno i specijalno priznanje ''Vinar sa najviše dobrih vina na manifestaciji'' – objasnio je Prohaska.
 
 
 
Po njegovim rečima, rezultati takmičenja će biti objavljeni 16. decembra, dok će dva dana posle, organizatori za učesnike i građanstvo održati javnu degustaciju vina, tokom popodnevnih sati u restoranu ''Stara zanatlija'', kada će biti dodeljena i priznanja.
 
Šandor Šomođi iz ''Kluba vina'', predstavljajući rad tog udruženja, rekao je da se njegovi članovi zajedno bave promivisanjem kulture vina, te da pretenduju da budu tzv. "kišobran organizacija" čiji je zadatak da poveže sva postojeća udruženja u Vojvodini.
 
 
Boško Kojčić, predsednik Organizacionog odbora ''Novogodišnjih vinskih divana'' koji se održavaju u Orlovatu u organizaciji Društva vinogradara ''Vesela braća'' rekao je da zainteresovani vinari tokom održavanja ove manifetsacije, svoja vina za ocenjivanje mogu da predaju 27. decembra od 8 do 10 sati. On je pomenuo i da će učesnici i posetioci tokom dana moći da uživaju uz prigodan kulturno-umetnički program:
- Gosti će posetiti spomen sobu Uroša Predića i orlovatsku crkvu, uz prezentaciju orlovatskog turističkog stručnjaka. Potom je planirano edukativno predavanje na temu ''Nega vina u malim podrumima'', kao i promocija knjige Bore Otića ''Šorom sredom'', gde će nastupiti folklorno društvo iz Orlovata i vokalni sastav ''Seferini'' uz gajdaša Vanju Ilijeva – nabrojao je Kojčić, dodajući da od 14 sati sledi proglašenje pobednika i dodela nagrada i degustacija vina uz vojvođanske specijalitete.
 
Prema rečima organizatora, na prethodnim manifestacijama učestvovalo je preko 50 proizvođača vina iz Vojvodine, sa više od 100 uzoraka, a ove godine očekuje se još veći odziv vinara.