Glasanje za odabrane predloge ''Participativnog budžetiranja''

Završna faza projekta "Participativno budžetiranje", za koji je Grad Zrenjanin izdvojio 32 miliona dinara, realizuje se danas u svih 36 mesnih zajednica na teritoriji Grada Zrenjanina, kao i u holu Gradske kuće. Građani glasaju za jedan od nekoliko ponuđenih predloga koji će život u njihovoj mesnoj zajednici učiniti kvalitetnijim, a 36 predloga koji budu dobili najviše glasova, po jedan u svakoj mesnoj zajednici, finansiraće se iz budžeta grada i realizovati u 2016. godini.
 
 
Na štandu u holu Gradske kuće glasali su i čelnici Grada Zrenjanina – gradonačelnik Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac. Gradonačelnik Janjić podsetio je da se ovakva akcija neposrednog učešća građana u odlučivanju na šta će se utrošiti deo budžetskih sredstava sprovodi po prvi put i da je veoma zadovoljan odzivom građana u svim mesnim zajednicama.
- Mogu reći i da sam pozitivno iznenađen i da, iskreno, nisam verovao da možemo da dopremo do svih građana i animiramo ih da se uključe u akciju. Sa 36 punktova stiglo nam je preko 1500 predloga, što mislim da je sjajno i što govori da građani žele da odlučuju o svom mestu i okruženju, da ga učine boljim, a mi smo tu da te njihove želje realizujemo. Nadam se da će i poslednja faza glasanja proteći u najboljem redu i da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju, pre svega, dokumentacije, a sve ono što građani budu odlučili, da uradimo u 2016. godini – istakao je gradonačelnik.
 
 
On je dodao i da se radi o realizaciji projekata pojedinačne vrednosti od 600 hiljada do 1,7 miliona dinara, u zavisnosti od veličine mesne zajednice, kao i da je u pitanju dodatno finansiranje mesnih zajednica, nezavisno od već utvrđenih projekata i planova koje će Grad i njegova javna preduzeća realizovati u narednoj godini.
 
U okviru projekta "Participativno budžetiranje" podršku grada će dobiti 36 projekata, što ne znači da oni koji nisu ovoga puta odabrani neće biti realizovani u narednom periodu kroz neke druge programe. Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac naglasio je da je to samo deo aktivnosti koji će se sprovoditi u mesnim zajednicama.
 

- Cilj je bio komunalno i infrastrukturno opremanje mesnih zajednica i građani su nam dostavili određene zahteve koje bi trebalo realizovati u njihovim sredinama i na njihovoj teritoriji. Određeni predlozi koji su nam dostavljeni već se nalaze u programima naših javnih komunalnih preduzeća za sledeću godinu i njih nismo uvrstili u glasanje, ali smo, u svakom slučaju našli to zajedništvo između grada i samih građana. Saznali smo od građana šta je to što bi trebalo da se uradi na teritoriji njihovih mesnih zajednica, kako bi u narednim programima, rebalansima, predvideli i rešavanje tih problema koji, očigledno, dotiču građane i oni očekuju od Gradske uprave da im te probleme reši – kazao je Santovac.  
 
On je dodao i da će se nastaviti s praksom ovakvog kreiranja dela budžeta Grada Zrenjanina od strane samih građana.