Gradonačelnik Janjić obišao Prihvatilište za stara lica i beskućnike

Gradonačelnik Čedomir Janjić i direktorka Centra za socijalni rad Julija Bobek, obišli su danas ''Prihvatilište za odrasla i stara lica u kriznim situacijama, beskućnike i prosjake u Gradu Zrenjaninu''. 
 
Prihvatilište radi više od pet godina, a usluge ove ustanove mogu da koriste lica kojima je poslednje prebivalište bilo na teritoriji Grada, a nemaju drugu životnu opciju i to u periodu ne dužem od 6 meseci. 
 
Kako je navela Bobek, ukoliko stručni radnik Centra za socijalni rad proceni da za to ima potrebe, boravak se ipak može produžiti dok im se ne pronađe adekvatniji vid socijalne zaštite: 
- Korisnicima su u Prihvatilištu obezbeđeni besplatni obroci iz Narodne kuhinje, održavanje lične higijene, kao i savetodavni rad sa stručnjacima Centra za socijalni rad. Pružamo im negu i osnovni vid zdravstvene zaštite, ali naravno i socijalnu zaštitu. 
 
Grad Zrenjanin je od 2015. godine, izdvojio dovoljno sredstava da se omogući dvadesetčetvoročasovni rad, što je vrlo bitno, kako bi se organizovao i rad u noćnim smenama. Sada, ovde rade jedna negovateljica i tri medicinska tehničara – napomenula je direktorka. 
 
 
Ona je dodala da je broj korisnika veći tokom zimskog perioda, a trenutno je smešteno 12 osoba, 10 muškaraca i 2 žene, dok je od početka 2015. godine usluge Prihvatilišta zatražilo 32 lica. 
 
Gradonačelnik Janjić je nakon obilaska ustanove, istakao dobru saradnju Grada sa Centrom za socijalni rad, u čijoj je nadležnosti Prihvatilište: 
- Mi pokušavamo da u okviru svojih mogućnosti, obezbedimo što veći stepen socijalne zaštite ljudima kojima je pomoć potrebna. Mogu da kažem da je u Zrenjaninu mnogo bolja situacija po ovom pitanju, u poređenju sa drugim lokalnim samoupravama ili gradovima slične veličine, pa čak i većim od našeg. Pokušavamo da sagradimo stanove za socijalno ugroženo stanovništvo, u Zrenjaninu postoji i Sigurna kuća, a obezbedili smo i stan za njene korisnike, odnosno žrtve nasilja – napomenuo je gradonačelnik. 
 
Prema njegovim rečima, Grad Zrenjanin izdvaja ne mala sredstva za funkcionisanje nadležnih institucija, a u skladu sa potrebema, moguće je i povećanje kapaciteta Prihvatilišta. 
 
Goran Jovanov boravi u Prihvatilištu od 5. decembra, kako je objasnio, osoblje je veoma ljubazno, zadovoljan je smeštajem i hranom, ipak trudi se da uskoro pronađe posao.