Gradonačelnik Janjić sumirao rezultate rada u 2015. i čestitao Novu 2016. godinu

Sumirajući rezultate u godini koja je na izmaku, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio da se za 2015. godinu može reći da je bila uspešna. Posebno, naglasio je kada govorimo o investicijama i infrastrukturi.
- Kada sumiramo rezultate, a govorimo o investicijama, možemo reći da je 2015. godina bila uspešna, a kao najbolja ilustracija tome jeste činjenica da smo samo u poslednja četiri meseca potpisali trinaest novih ugovora, što sa novim investitorima koji su prepoznali Zrenjanin kao dobro mesto za ulaganje, što sa starim, koji žele da prošire svoje proizvodne kapacitete, a među kojima su i “Drekslmajer”, kao najveći poslodavac u našem gradu i italijanski “Fulgar” - rekao je on. 
 
 
Značajno je, naveo je gradonačelnik, što su domaći investitori odlučili da ulažu u svoj grad - "Gomeks", "Rakić - plast", "Eko - metal", “Agrounija” i “MV Invest” i drugi, kao i zbog toga što su među investitorima i rusko - srpska kompanija “Kraun”, italijanska “Tehnostruture” koja već gradi proizvodni pogon u industrijskoj zoni "Jugoistok".
 
- Kada je reč o infrastrukturi, izuzetno uspešna godina je za nama, što takođe nije proizvoljna ocena. Tome u prilog je jedan od najznačajnijih poslova - završetak ozbiljne rekonsktrukcije i uređenja glavnog gradskog trga i okolnih ulica. Osim toga, činjenica je i da su izgrađene tri kružne raskrsnice, asfaltirane su brojne ulice u gradu i naseljenim mestima, izgrađeno je 12 kilometara biciklističkih staza, a uređeni su i trotoari u nekoliko ulica. Pored toga, izvršeno je redovno održavanje sa krpljenjem udarnih rupa na svim ulicama i lokalnim putevima na teritoriji Grada. Dakle, ove godine asfaltirano je osamdeset kilometara puteva - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
Kako je istakao, lokalna samouprava, na čijem je čelu, nastoji i da sačuva vredne građevine u centru grada koje su zbog dugogodišnje nebrige u veoma lošem stanju.  
 
- Ukoliko govorimo o uspešnosti rada lokalne samouprave i ostvarenju ciljeva, onda je to najbolje posmatrati kroz konkretne cifre. Najbolji pokazatelji mogu se dobiti, ako, na primer, Zrenjanin uporedimo sa pojedinim lokalnim samoupravama iz bližeg i daljeg okruženja u Vojvodini, kao i sa onima istih veličina i ekonomske snage, a koji mogu biti konkurent Zrenjaninu. Tako je, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, prosečan rast zarada u našem gradu bio nešto niži od republičkog proseka, a iznad pokrajinskog, odnosno, veći od rasta u Pančevu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu. Bitan pokazatelj za ocenu ostvarenih rezultata na planu lokalnog ekonomskog razvoja, kao i za uspešnost lokalne ekonomije jeste i broj zaposlenih na 1.000 stanovnika. Prema tom pokazatelju, Grad Zrenjanin ima 200 zaposlenih na 1.000 stanovnika, što je bolje od stanja na republičkom nivou gde imamo 187 zaposlenih na 1.000 stanovnika. Isto tako, Zrenjanin je bolje rangiran od većine gradova u Republici, a sličan zaključak se može izvući i kada se pogledaju pokazatelji o broju nezaposlenih na 1.000 stanovnika. Naime, Zrenjanin ih ima 74, na 1.000, dok na nivou Pokrajine taj broj iznosi 104, a Republike 107. Zrenjanin se i po tom pitanju bolje rangirao u odnosu na mnoge druge gradove.
 
Kada se pogledaju podaci o broju zaposlenih i tu se može videti da je u Zrenjaninu bilo novih zapošljavanja - objasnio je gradonačelnik Janjić i istakao da su smanjenju nezaposlenosti umnogome doprineli kompanija "Drekslmajer" koji upošljava preko 3.200 radnika, a koja trenutno gradi treću proizvodnu halu i proširuje proizvodne pogone za još 13 hiljada kvadratnih metara, “Fulgar”, kao i tržni centrar "Aviv" gde je posao našao veliki broj Zrenjaninaca, pretežno mladih.
 
On je naveo da je cilj lokalne samouprave i da ojača poljoprivredu i pomogne poljoprivrednim proizvođačima. Novac iz agrarnog budžeta, koji je većim delom obezbeđen od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, u 2015. godini iskoristili smo za izgradnju atarskih puteva, bunara za navodnjavanje, za subvencionisanje kamata kod poslovnih banaka, sredinom ove godine nabavljeno je 60 steonih junica, koje su već dodeljenje našim stočarima.
- Sledeće godine nastavićemo da pomažemo stočarima i već je objavljen poziv odgajivačima goveda zainteresovanim za nabavku semena za veštačko osemenjavanje krava i junica da se prijave odseku za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada - ukazao je.
 
Upitan da kaže nešto više o planovima za 2016. godinu gradonačelnik je rekao da je završena gotovo sva “papirologija” potreban za nastavak gradnje obilaznice i mosta na Begeju, najskupljeg objekta na trasi obilaznice. To je ono što se ne vidi, a od velikog je značaja. Sada čekamo građevinsku dozvolu od AP Vojvodine i zajedno sa Vladom Srbije i preduzećem “Putevi Srbije” kreće se u izgradnju i tog dela saobraćajnice oko Zrenjanina, a novac je obezbeđen iz republičkog budžeta.    
- Upravo nastavak izgradnje obilaznice jeste jedan od najvažnijih za narednu godinu. Imamo velike planove za narednu godinu, od puštanja u rad postrojenja za prečišćavanje vode, do izgradnje obilaznice i mosta na Begeju, kako sam već rekao, pa do rešavanja gorućih problema saobraćaja, odnosno saobraćajnog zagušenja u Ulici Nikole Pašića i Beogradskoj ulici, sve sa kružnom raskrsnicom kod glavne autobuske stanice i novom kružnom raskrsnicom gde će se spajati obilaznica sa beogradskim putem. Isto tako, imamo i velike ambicije i što se tiče perifernih delova grada i asfaltiranja ulica u tim delovima grada, kao i u naseljenim mestima. Sledeća, 2016. godina biće značajna i kada govorimo o izgradnji fekalne kanalizacije u naseljenim mestima, u Melencima, Elemiru, Kleku, Lukićevu, Stajićevu, Ečki, Lazarevu, a radimo i projekte za još nekoliko naseljenih mesta gde ćemo takođe započeti izgradnju kapitalnih objekata - kazao je gradonačelnik Janjić. 
 
Istakao je i to da će građani imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vododa naredne godine, a da cena neće biti veća od one koju plaćaju u Novom Sad ili Beogradu.
- Očekujem da će nam ova, 2016. godina, biti još uspešnija, pred nama su značajni i ozbiljni zadaci koje smo obećali našim građanima, a koja ćemo, siguran sam i ispuniti. Novu godinu treba da dočekamo sa optimizmom, nadom u boljitak, razvoj našeg grada i prosperitet svih nas. 
 
Dragi sugrađani, želim Vam da božićne i novogodišnje praznike provedete u miru, u okruženi svojim najdražima. Srećna Vam Nova 2016. godina! - poručio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.