Gradonačelnik primio delegaciju opštine Rogatica

U dvodnevnoj poseti Zrenjaninu i naseljenom mestu Lazarevo boravila je višečlana delegacija opštine Rogatica iz Republike Srpske. Delegaciju, koju je predvodio načelnik opštine Tomislav Puhalac, primio je juče i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
Tokom srdačnog razgovora sa čelnicima Opštine Rogatica i predstavnicima tamošnje privrede  istaknuto je da dve sredine imaju dosta toga zajedničkog, pre svega, zbog istorijskih veza tamošnjeg stanovništva sa žiteljima Lazareva. U periodu kolonizacije nakon Drugog svetskog rata deo Rogatičana naselio se upravo u Lazarevu, čiji današnji žitelji žele da učvrste veze sa zavičajem svojih predaka.
 
 
Gradonačelnik Janjić ocenio je posetu značajnom, istakavši da je Grad Zrenjanin stekao nove prijatelje u Republici Srpskoj.
- S njima ćemo u narednom periodu pokušati da uspostavimo veću kulturnu i sportsku, ali i privrednu saradnju – kazao je on.
 
 
Opština Rogatica locirana je u istočnom delu Republike Srpske i broji oko 11,5 hiljada stanovnika. Njen načelnik kaže da je neposredni povod njihove posete Lazarevu i Zrenjaninu obeležavanje 70. godišnjice od kolonizacije, ali i prilika da se dogovore neke aktivnosti za naredni period.
- Saradnju u oblasti kulture već smo uspostavili, razmenjujemo iskustva, a zahvaljujući dobroj organizaciji i razumevanju naših domaćina ovde, realizovali smo više aktivnosti. Posetili smo Lazarevo, naše prijatelje i rodbinu, a u Zrenjaninu smo naišli na lep prijem kod privrednika s kojima smo imali zaista korisne razgovore. Zahvaljujem se i gradonačelniku na ovom prijemu i verujem da ćemo imati priliku da i kod nas ugostimo delegaciju iz Zrenjanina. Iako su naši potencijali skromni, mi ćemo se potruditi da našom otvorenošću, politikom i strategijom razmene poslovanja s našom Maticom Srbijom, onda i šire, izgradimo dobru poziciju i iskorak koji nam je neophodan za dalji razvoj – objašnjava načelnik opštine Rogatica Tomisav Puhalac.
 
 
U delegaciji iz Rogatice bio je i direktor Turističke organizacije te opštine Nebojša Golić. On je rekao da rogatički kraj ima turističku tradiciju dužu od jednog veka i ponudu koja može ponovo privući turiste iz ovog dela Srbije, koji su nekada rado dolazili. Podsetio je i na izletište "Borike", gde je, kako je rekao, snimljen prvi album legendarnog "Bijelog dugmeta", uz želje da se tom izletištu vrati stari sjaj.
-  U našem kraju nalazi se i najveća pećina u Bosni i Hercegovini, čiji su kanali dugi 9.868 metara sa puno ukrasa, imamo i četiri atraktivne reke i sigurno ćemo te potencijale dalje razvijati – istakao je Golić.