Intenzivna gradnja treće proizvodne hale "Drekslmajera"

Svega mesec dana nakon što je saopšteno da će nemačka kompanija "Drekslmajer" graditi i treću proizvodnu halu u industrijskoj zoni "Bagljaš", otvoreno je gradilište i u toku su intenzivni radovi koji se izvode i uoči novogodišnjih praznika.
 
 
Gradilište je danas posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Ivanom Devićem. On je izrazio zadovoljstvo što ovako obimni radovi ne prestaju ni u pretprazničnim danima i rekao da je, u slučaju ove investicije "Drekslmajera", Grad Zrenjanin uspostavio nove principe odnosa prema investitorima.
- Na jedan novi način smo pristupili investitorima, našim poslodavcima, i kada su predstavnici "Drekslmajera" izrazili želju da proširuju pogon i grade još jednu halu ovde, formirali smo ekipu od predstavnika svih javnih preduzeća, kako ne bi bilo zastoja oko dobijanja neophodne dokumentacije i u rekordno kratkom vremenu "Drekslmajer" je dobio građevinsku dozvolu. Kako smo se uverili danas, radovi su odmakli i predstavnici izvođača me uveravaju da će ispoštovati zadate rokove – rekao je Janjić.       
 
 
Prva proizvodna hala "Drekslmajera" svečano je otvorena 9. maja 2008. godine, a  proširenje pogona, otvaranje nove hale, usledilo je 15. novembra 2012. godine. Trenutno je u tim pogonima zaposleno oko 3.300 radnika. Osim što je najveći poslodavac, "Drekslmajer" je i najveći izvoznik u zrenjaninskoj Slobodnoj zoni i srednjebanatskom regionu. Prema podacima Regionalne privredne komore Zrenjanin, "Drekslmajer" je u prvih deset meseci 2015. godine ostvario izvoz u obimu od 65,9 miliona evra.
 
 
Nova investicija realizuje se po principu prethodne dve u slučaju "Drekslmajera" – vlasnik zemljišta u zoni "Bagljaš",  kompanija "R&W" d.o.o. vlasnika Rudolfa Valtera namenski gradi proizvodnu halu za potrebe kompanije "Drekslmajer". Treća hala imaće iste gabarite kao postojeće (površina oko 14 hiljada kvadratnih metara) i fizički će biti povezana sa njima.
 
 
Glavni izvođač radova na izgradnji hale je kompanija "Martini Gradnja" d.o.o., deo italijanske grupacije "Martini Holding", koja je trenutno na gradilištu "Drekslmajera" angažovala oko 40 radnika i veći broj građevinske mehanizacije. Koordinator izvođača radova Dejan Femić ističe da su vremenski uslovi do sada bili izuzetno povoljni i da očekuje da i u predstojećem periodu neće značajnije uticati na tok radova. 
- Trenutno izvodimo radove na nasipanju dva sloja drobljenog materijala, preko kog ide  betonska ploča. Svi stubovi hale su već montirani i posle novogodišnjih praznika krećemo s montažom krovne konstrukcije. Tu fazu planiramo da završimo krajem januara, potom slede krovopokrivački, bravarski i fasaderski radovi. Rok za završetak svih radova je 1. jun – objašnjava Femić.  
 
 
"Drekslmajer" je jedan od najvećih proizvođača delova i sistema za auto-industriju, koji zapošljava više od 36.000 radnika, na 57 proizvodnih lokacija, u 21. državi u svetu. U Zrenjaninu ta kompanija proizvodi setove kablova za vozila BMW i "Fiat", koji se sklapa u Kragujevcu.