Iz agrarnog budžeta 40 miliona dinara za bušenje bunara

Poljoprivredno gazdinstvo Ervina Bakoša iz Lukinog Sela jedno je od četrdeset na teritoriji Grada Zrenjanina koje, zahvaljujući dobijenim sredstvima iz agrarnog budžeta, na svom imanju buši bunar za navodnjavanje i očekuje značajno unapređenje proizvodnje. Tim povodom imanje Bakoša na obodu Lukinog Sela danas su posetili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i pomoćnik gradonačelnika Saša Santovac, kako bi se i lično uverili na koji način podsticajna sredstva iz agrarnog budžeta direktno dopiru do poljoprivrednika i pomažu im u proizvodnji.  
 
 
Grad Zrenjanin, na inicijativu samih poljoprivrednih proizvođača, raspisao je letos javni poziv za dodelu bunara, a pravo da učestvuju na pozivu imali su nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada kojima je agrarna proizvodnja jedina delatnost i koji do sada nisu koristili bespovratna podsticajna sredstva za istu namenu. Cilj ove aktivnosti bio je povećanje obradivih površina pod sistemima za navodnjavanje na području Grada Zrenjanina u plastenicima, staklenicima, voćnjacima, vinogradima, na polju i pašnjacima, a iz agrarnog budžeta Grada Zrenjanina za bušenje bunara izdvojeno je 40 miliona dinara. 
 
 
Javni poziv bio je otvoren je do sredine avgusta 2015. godine i na njega se javilo 74 poljoprivrednih proizvođača. U zavisnosti od raspoloživih sredstava, odnosno potrebne dubine bušenja na pojedinim lokacijama, u narednom periodu biće izbušeno oko 40 bunara. Korisnici dodeljenih bunara u obavezi su da, u roku od godinu dana, obezbede i postave pumpu i funkcionalni zalivni sistem.
 
Gradonačelnik Janjić podsetio je da je zrenjaninski agrarni budžet sigurno među najvećima u Srbiji i da je samo u ovoj godini iznosio preko 450 miliona dinara. 
- Ove godine na različite načine smo pomagali našim poljoprivrednicima i u razgovorima sa njima zaključili smo da bi bilo dobro da bušimo bunare u atarima i opremamo ih, zajedno s poljoprivrednicima. Ovo su i prvi rezultati te aktivnosti, buše se bunari i ako se setimo kakvo je bilo prethodno leto i kakva suša je vladala, mislim da je ovo prava pomoć grada našim proizvođačima – istakao je Janjić nakon obilaska radova na bušenju bunara.
 
On je dodao da, bez obzira kako će izgledati gradski budžet za narednu godinu, izdvajanja za oblast agrara svakako neće biti umanjena.
- Budžet za poljoprivredu sigurno nećemo smanjivati i za sledeću godinu takođe planiramo mnogo aktivnosti i dobrih akcija.  
 
 
Ervin Bakoš bavi se proizvodnjom povrća, koju zasniva na preko 4 hektara površine. Kako kaže, bunar na parceli će mu pomoći da unapredi proizvodnju, da ne strahuje od sušnih perioda, a finalnom proizvodu moći će, na taj način, i da snizi cenu na tržištu. Do sada je za navodnjavanje koristio samo manje kanale.  
- Očekujem da ubuduće proizvodnja povrća bude lakša. Ove godine imali smo jaku sušu koja je proizvodnju znatno otežala i s ovim bunarima naša računica kaže da ćemo moći i da je pojeftinimo. Za sada nam se navodnjavanje isplati za povrće, dok za ratarske kulture još nemamo računice – objašnjava Bakoš.
 
 
Radove na bušenju bunara na imanju Ervina Bakoša izvodi beogradsko preduzeće "Geoinženjering". Voda je potekla sa dubine od oko 30 metara, što je, kako navode u tom preduzeću, neka donja granica bušenja na kojoj se očekuje oticanje dovoljne količine vode za eksploataciju. Ta dubina na teritoriji Grada Zrenjanina varira između 30 i 60 metara.