Izgradnja potpuno novog objekta u školi ''9. maj''

U zrenjaninskoj Osnovnoj i srednjoj školi “9. maj”, koju pohađa više od tri stotine dece, u toku su radovi na izgradnji novog objekta, na mestu nekadašnje pomoćne zgrade.

Školu su danas obišli gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i zamenik Saša Santovac, kao i član Gradskog veća Slaviša Vlačić.

 

 

Direktorka škole, Snežana Oluški, kaže da potrebe za ovakvim objektom postoje već deset i više godina, jer se sa decom koja imaju najozbiljnije poteškoće radilo u potpuno nebezbednim uslovima.

- Svakog dana postojao je rizik da neko bude povređen, a kada je to dostiglo meru da se nije moglo progledati kroz prste, onda je objekat zatvoren i dve godine smo u fazi izgradnje. Bilo je poteškoća, nepredviđenih radova i izdataka. Na ovom mestu bile su šupe, sagrađene na površini od oko 350 kvadrata - rekla je Oluški.

 

 

Kako je navela, sada se gradi novi objekat površine od oko 700 kvadrata, prostor potpuno prilagođen evropskim standardima, a pre svega potrebama učenika.

- Imamo glavnu zgradu koja je takođe neuslovna, stara preko sto godina, to je nekada bio internat železničke omladine, a to je zgrada u kojoj nema čak ni toaleta. Imamo ih, u dvorištu, adaptirani su pre nekoliko godina, a ova nova zgrada biće potpuno prilagođena budući da imamo učenike sa sve težim smetnjama i većim komplikacijama. Ovo će sada biti prostor koji u svom sastavu ima i toalete i radni prostor, čajne kuhinje i spavaone, a to je važno jer su ovde deca na celodnevnom smeštaju, i to deca od tri do skoro trideset godina - kazala je još direktorka Oluški i navela da je značajna bila i pomoć Grada koji je finansirao prostor u blizini autobuske stanice, adaptiran zahvaljujući donatorima.

 

 

- Očekujemo da ćemo kroz projekte urediti taj prostor i da će Zrenjanin biti prvi grad u Srbiji koji će imati zgradu za radni tretman dece, kuće za stanovanje uz podršku i radni centar - dodala je ona.

Gradonačelnik Zrenjanina je nakon obilaska radova istakao da je veoma ponosan na lokalnu administraciju na čijem je čelu koja, kako je naveo, nije gledala čije su ingerencije u pitanju.

- Mi pre svega pomažemo našoj deci i pravimo dobar, lep i funkcionalan objekat na preko sedam stotina kvadratnih metara koji će koristiti učenici ove škole. Očekujem da će radovi biti završeni tokom naredne godine - rekao je on.

 

 

Gradonačelnik je podsetio i na akciju tokom koje će predstavnici lokalne samouprave u saradnji sa Direkcijom za izgradnju i uređenje grada obići sve škole na teritoriji grada i uraditi monitoring stanja objekata.

- Snimali smo mi situaciju prethodne godine, a sada sam oformio komisiju koja će obići sve školske objekte, kako u gradu, tako i po selima. Skeniraćemo stanje i sledeće godine preuzećemo konkretne mere, saniraćemo “žarišta” kako bismo pomogli školama u svakom mestu, da na svakom objektu rešimo goruće probleme. To jesmo radili i prethodnih godina, ali zaista želimo da sve objekte dovedemo u funkcionalno stanje - pojasnio je gradonačelnik Janjić.