Janjić najavio gradnju staze za auto-moto trke u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavio je gradnju staze za auto-moto trke sa pratećom infrastrukturom u Zrenjaninu, čime bi naš grad postao jedan od lidera u organizaciji auto-moto sportskih događaja u širim okvirima. On je tu informaciju saopštio na svečanosti koju danas u Zrenjaninu organizuje Auto-moto savez Srbije. U hotelu "Vojvodina" održan je  seminar o bezbednosti u saobraćaju "Zrenjanin 2015", a potom i svečano proglašenje najboljih takmičara u auto-moto sportu za ovu godinu.
 
 
Tim povodom Zrenjanin je posetio i ministar omladine i  sporta Republike Srbije, Vanja Udovičić, kom je uručeno posebno priznanje AMSS. Pre početka svečanosti, Udovičića je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Prijemu su prisustvovali i čelnik AMSS Mirko Butulija, kao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Ministar omladine i sporta pohvalio je sve aktivnosti Saveza u prethodnom periodu i rekao da je postignuto jedinstvo oba saveza – auto i karting saveza i moto saveza – kao i da ovi sportisti i njihova vozila privlače posebnu pažnju gde god da se pojave, pre svega, među najmlađom populacijom.
 
 
- Pre godinu dana predsednik AMSS je izneo viziju za koju je malo ko verovao da će uspeti – da pomiri dva saveza, da poveća značaj ovog sporta u Srbiji, ali i da zajedno damo sjaj svim onim trkama koje su se godinama unazad izgubile. Posle 13 godina se dodeljuju jedinstvene nagrade Saveza, sve trke su se vratile građanima Srbije, poraslo je interesovanje iz mnogih zemalja sveta da se pojave u Srbiji i voze naše najznačajnije trke, sve to pokazatelj je da je mnogo toga urađeno i verujem da će sada sve ići lakše. Ministarstvo omladine i sporta je prepoznalo kvalitetan rad Saveza, opredelilo više sredstava za njega – rekao je ministar Udovičić i posebno pohvalio viziju Grada Zrenjanina da krene u najavljenu izgradnju velelepnog sportskog centra. 
 
 
Na seminaru o bezbednosti u saobraćaju izlagali su domaći i strani stručnjaci i profesori iz svih oblasti važnih za bezbednost u saobraćaju.
 
Obraćajući se brojnim učesnicima današnjeg skupa u Zrenjaninu, gradonačelnik Janjić je podsetio na tradiciju auto-moto sporta u nekadašnjoj Jugoslaviji, kada su na stazi "Grobnik" u Rijeci organizovane trke Svetskog šampionata u motociklizmu.
- U instituciji auto-moto saveza Srbije i njegovim savezima započeta je ozbiljna kampanja u vezi sa izgradnjom jednog sportskog objekta po svim međunarodnim pravilima za auto-moto sportove. Sa ovog mesta i sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da će izgradnja trkačke staze, sa svim pratećim objektima i infrastrukturom, biti realizovana u Zrenjaninu – kazao je Janjić.
 
 
On je dodao da veliku prednost naš grad ima u postojanju potrebne površine za gradnju staze na lokaciji aerodroma "Ečka", na oko stotinu hektara. Svojim karakteristikama i sadržajima ovaj sportski kompleks bi, osim primarnih sportskih, zadovoljavao i javne interese. Staza bi imala sve parametre za organizaciju evropskog prvenstva u moto i auto disciplinama na kružnim stazama, a prateći sadržaji doprinosili bi isplativosti celokupnog projekta i bili u funkciji razvoja auto-moto sporta u našoj zemlji.
- Naš grad, sa svojim lokalnim Auto-moto društvom, Auto-moto tehničkim centrom i Auto-moto klubom "Petrovgrad", oko ove ideje okupio je sve sportiste i sportske radnike uključene u rad Auto-moto saveza Srbije i sigurno je da će dati značajan doprinos u realizaciji ovog ambicioznog projekta nacionalnih razmera – poručio je gradonačelnik Zrenjanina.
 
 
U centralnom delu današnje svečanosti u Zrenjaninu, AMSS je, u saradnji sa Sportskim auto i karting savezom Srbije (SAKSS) i Moto savezom Srbije (MSS), proglasio najbolje takmičare u auto-moto sportu za 2015. i dodelio priznanja onima koji su dali najveći doprinos toj oblasti u Srbiji. Godišnje  nagrade  uručili su  članovi  rukovodstva AMSS - predsednik  Mirko  Butulija, generalni sekretar Predrag Đurđev, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i čelnici SAKSS i MSS.
 
 
Posebnu pažnju prisutnih izazvao je osmogodišnji Igor Tešević koji je provozao karting hotelskom salom, u društvu starijeg motocikliste. Ovaj mališan karting vozi već tri godine i na izuzetno atraktivan način otvorio je današnju svečanost Auto-moto saveza Srbije u Zrenjaninu.