Ministar Vulin posetio preduzeće ''Stil''

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin danas je sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem posetio preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Stil" u Zrenjaninu.
Resorno ministarstvo je u 2015. godini, iz Budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, ‘’Stil-u’’isplatilo 32.934.215,06 dinara za subvencije zarada za OSI, subvencije zarada za stručna lica, refundaciju prevoza i repromaterijal.
 
 
U Srbiji postoji 49 preduzeća u režimu zaštitnih radionica koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, napomenuo je ministar Vulin:
- 2015. godine taj broj se u ovih 49 povećao za 4, što govori da preduzetnici shvataju koje su prednosti ovakvog poslovanja. Možemo da kažemo da smo ove godine ostvarili najbolji rezultat kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – 4575 osoba, od toga 1758 žena – značajan broj. 4575 naših sugrađana sa invaliditetom je pronašlo svoju priliku, uglavnom u ovakvim zaštitnim radionicama, da zaradi za sebe i svoju porodicu i oseća se kao koristan i važan član zajednice, što oni svakako jesu. Ministarstvo je 2015. godine opredelilo preko 700 miliona dinara za razne oblike podsticaja zaštitnih radionica koje zapošljavaju OSI i sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je ovo najuspešnija godina za nas, jer 99,99 posto budžetskog novca je i potrošeno. To znači da su naša preduzeća radila dobro, da su  kupovala repromaterial i zapošljavala ljude. I iduće godine smo namenili približno ista sredstva i očekujemo da će biti ista takva godina - istakao je Vulin, nakon posete ‘’Stil-u’’.
 
 
On je uputio apel javnim preduzećima i onim koja mogu da koriste ovakav program, da odvoje jedan deo svoje javne nabavke, za preduzeća u kojima su zaposlene osobe sa invaliditetom. Za istu cenu i kvalitet, prema rečima ministra Vulina, dobiće priliku da budu socijalno odgovorni, kao i mogućnost da zaposlenima u tim firmama olakšaju život.
 
 
Gradonačelnik Janjić je objasnio da je veoma značajno što u gradu postoji ovakvo preduzeće koje zapošljava naše sugrađane, osobe sa invaliditetom:
- Zahvaljujem se ministru Vulinu i Vladi Republike Srbije, što izdvaja ne mala sredstva za opstanak ovakvih preduzeća i za subvencionisanje plata zaposlenih. Nadam se da ćemo sledeće godine takođe moći da se nađemo ovde sa još boljim rezultatima ove kompanije- zaključio je gradonačelnik Janjić.
 
 
‘’Stil’’ radi 51 godinu, a od ukpno 86 zaposlenih, 62 osobe su sa invaliditetom, navela je finansijska direktorka preduzeća Slađana Petrović Papić:
- Godišnje se proizvede 50.000 pari HTZ obuće, a Zakonom o javnim nabavkama dobili smo mogućnost rezervisane javne nabavke, te tako, naše preduzeće ako zadovoljava kvalitet, može da bude konkurentno na tržištu. Radimo za nova, velika preduzeća ‘’Kolubara’’, ‘’Železnica’’ , beogradske elektrane, Vodovod, Poštu i dr –nabrojala je Petrović Papić, dodajući da se proces prozvodnje odvija kontinuirano, sve obaveze redovno izmiruju, a preduzeće beleži pozitivan rezultat poslovanja tokom godina.