Nagrada ''Kapetan Miša Anastasijević'' za 22 kolektiva i pojedinca

U Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, juče su svečano dodeljene nagrade "Kapetan Miša Anastasijević" za region Srednjeg Banata. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a potom i uručivao nagrade.
 
Nagrađena su 22 privredna i društvena subjekta sa područja koje pokriva Regionalna privredna komora Zrenjanin, a koji se posebno ističu u preduzetništvu i stvaralaštvu.
 
 
Odluku o dodeli priznanja doneo je stručni žiri, na čelu sa profesorom dr Radovanom Pejanovićem sa Univerziteta u Novom Sadu.
 
Osim istaknutih pojedinaca, nagrada je pripala zrenjaninskom pozorištu za unapređenje kulturnog stvaralaštva, Zrenjaninskom poslovnom krugu ZREPOK za jačanje i razvoj prosperiteta, ali i tradicionalnim zrenjaninskim "Danima piva", kao najboljem domaćinu u regionu.
 
 
Gradonačelnik Janjić je rekao da mu je posebno drago što je žiri primetio da u našem gradu ima veliki broj uspešnih ljudi, ali i izuzetnih manifestacija:
- Svakako je veliko priznanje što je manifestacija "Dani piva" i od strane ovog žirija proglašena za najbolju i najposećeniju. Veoma smo ponosni što smo 30. jubilarnu manifestaciju uspeli da organizujemo na takav način da bude najuspešnija, ali  je sigurno to veliki zadatak da sve ponovimo i nadmašimo sebe u 2016. godini – prokomentarisao je je gradonačelnik Zrenjanina.
 
Priznanje za razvoj i unapređenje lokalne uprave pripalo je Saši Santovcu, zameniku gradonačelnika, koji je objasnio da je svaka nagrada značajna, s obzirom na to da je ona dokaz uspešnosti nečijeg rada, ali i da obavezuje da se nastavi u istom pravcu: 
- Smatram da je ovo nagrada za celu gradsku administraciju. Pojedinac ne može mnogo da uradi ako nema tim i verujem da, u ovom trenutku, u Gradskoj upravi postoji tim koji daje rezultat, što građani mogu da primete – ukazao je zamenik Santovac.
 
Nagradu "Kapetan Miša Anastasijević" u ime Sportskog saveza Grada Zrenjanina primio je generalni sekretar Simo Salapura, koji je objasnio kako je Savez tokom 2015. godine imao niz važnih aktivnosti, brojne edukacije, organizovao je značajna sportska takmičenja u gradu, a zrenjaninski sportisti su postizali izuzetne rezultate, takođe je zabeležen i napredak u oblasti izdavaštva.  
 
 
Svečanosti dodele nagrada prisutvovao je ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji  Kristofer Asp kome je dodeljeno priznanje za razvoj privrednih i prijateljskih veza naroda Švedske i Srbije.
 
Među dobitnicima ovog značajnog priznanja našli su se i Slobodna zona Zrenjanin, za unapređenje privrednog ambijenta u Srednjem Banatu, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, nagrađena za razvoj agrara, Osnovni sud u Zrenjaninu, za kvalitet rada i unapređenje sudstva, a Vatrogasni savez Grada Zrenjanin za kvalitetnu protivpožarnu zaštitu i društvenu odgovornost.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posebno je ukazao pažnju našem poznatom književniku Peri Zubcu, dugogodišnjem učesniku u organizaciji dodele nagrade "Kapetan Miša Anastasijević". U znak sećanja na period mladosti proveden u našem gradu, kada je pohađao Zrenjaninsku gimnaziju, kao i povodom jubileja – pet decenija od objavljivanja čuvene poeme  "Mostarske kiše" – Janjić je Zubcu uručio umetničku sliku s motivom ravnice, rad akademskog slikara Radovana Živankića. 
 
 
Ocenivanje i vrednovanje preduzetništva, a potom i uručivanje nagrada najboljima, organizuje se u okviru projekta "Put ka vrhu", koji je nastao pre 15 godina, sa idejom da afirmiše društveno i privredno stvaralaštvo Srbije.
 
Ustanovljeno priznanje, plaketa i zlatnik sa likom Kapetana Miše koje je uručeno nagrađenima, jeste umetničko delo Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda.