Održana 112. sednica Gradskog veća

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj, 112. sednici, održanoj u Velikoj sali gradske kuće,Predlog Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2016. godinu, a među tačkama dnevnog reda bili su i programi poslovanja zrenjaninskih javnih preduzeća, kao i programi rada ustanova kulture.

 

 

Obrazlažući Predlog Odluke o budžetu grada izvestilac, Euđenija Besu navela je da budžet grada za 2016. godinu planiran u iznosu od 5.585.276.793 dinara. To je ukupan iznos budžeta koji se ostvaruje od tekućih primanja koji zajedno sa sredstvima zaduživanja iznose 5.267.166.419 dinara. Kako je naglasila, u okviru toga nalaze se i sredstva zaduživanja u iznosu od 308.465.070 dinara. Planirana preneta sredstva iz 2015. u 2016. godinu ovom odlukom planiraju se u iznosu od 150 miliona dinara, a pored ovih sredstava, planiraju se i sredstva budžetskih korisnika, kao ostali prihodi i sredstva koja se dobijaju od višeg nivoa vlasti.

- Treba reći da je budžet za 2016. godinu u odnosu na budžet za 2015. godinu nešto veći. Međutim, ide nova budžetska godina i novi budžetski procesi, tako da sa optimizmom ulazimo u 2016. godinu, da ćemo takav budžet i realizovati - kazala je Besu.

Što se tiče rashoda, objasnila je, oni su uravnoteženi sa prihodima, što znači da zajedno sa rashodima koji se finansiraju iz sredstava zaduživanja oni ukupno iznose 5.417.166.419 dinara.

Euđenija Besu je dodala i da budžet za 2016. godinu obezbeđuje normalno funkcionisanje svih budžetskih korisnika i ima značajnu socijalnu komponentu.

 

 

U nastavku današnje sednice usvojena je i Odluka u o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za organizacione oblike u sistemu grada Zrenjanina za 2015. godinu.

Načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić ukazala je da je po odluci koju je donela Vlada Republike Srbije, a koja se odnosi na maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru, utvrđeno da u Zrenjaninu maksimalno bude 1874 zaposlenih. 

- Na osnovu te odluke grad Zrenjanin prelazi maksimalni broj za 13 zaposlenih, te smo sproveli anketu među zaposlenima za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu novčane naknade i izvršen postupak racionalizacije.

- To je najbezbolniji način, a postupak racionalizacije trebalo bi da se sprovede do 8. februara - kazala je ona.

 

 

Tokom današnje sednice usvojen je i Predlog Zaključka o realizaciji projekta ''Participativno budžetiranje”. Izvestilac po ovoj tački, Denis Stanojević rekao je da je Grad Zrenjanin po uzoru na mnoge svetske gradove želeo da građani uključi u planiranje dela budžeta i da je za tu namenu izdvojeno 32 miliona dinara.

- Prikupljeno je oko 1.500 predloga, a nakon obrade svih pristiglih anketnih listića i sabiranjem onlajn glasova ustanovljeno je da je glasalo ukupno 5.148 građana i da je izabrano 36 predloga koji će ući u budžet Grada Zrenjanina, a čija će realizacija biti u 2016. godini - rekao je Stanojević. 

Komentarišući današnju sednicu, zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je Odluka o usvajanju budžeta jedna od onih koje će obeležiti narednu godinu i koja će dati smernice za funkcionisanje Gradske uprave u 2016. godini.

 

 

- Vodili smo se time da nastavimo sa radovima na komunalnom opremanju grada, a isto tako, nismo zaboravili ni one kategorije koje su do sada dobijale sredstva iz budžeta, računajući tu i sportske klubove, NVO i kulturno - umetnička društva, a moram da istaknem i da se posebna pažnja obraća i na socijalne kategorije. Ono što je važno jeste da su očekivanja nastavak tendencije ulaganja u našu sredinu, pre svega dolaska investitora. Imali smo samo na prodaji zemljišta investitorima u prvih devet meseci 2015. prihod od 60 miliona dinara, a verujemo da će se tako nastaviti i u sledećoj godini - rekao je Santovac.

Kako je naglasio, očekuje se da će biti povećan i porez na zarade, tako da će izdvajanja u budžetu biti veće nego do sada.

- Želimo da krenemo u rekonstrukciju otvorenog bazena i kompletnu zamenu vodovodne mreže, tako da ćemo imati mnogo bolji i ekonomičniji bazen. Još jedna bitna stvar jeste da je predviđen otkup Sandićeve kuće, a nastavićemo i uređenje fasada u samom centru grada. U svakom slučaju, želimo da uvedemo i red u funkcionisanje grada, a bitna stavka koja obeležava narednu godinu jeste i maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru - rekao je on.

 

 

Govoreći o projektu ''Participativno budžetiranje”, Santovac je rekao:

- Ono što je bio naš cilj jeste da građani sam odlučuju koji će se projekti raditi na teritoriji njihove mesne zajednice. Građani mogu da očekuju da već tokom sledeće nedelje bude raspisana javna nabavka za ove investicije, za koje su glasali, a u 2016. godini, na proleće i realizaciju tih odluka.  Ovu tendenciju nastavićemo i narednih godina, a svi predlozi su dobrodošli - dodao je on.