Održana novogodišnja svečanost i dodeljena Nagrada grada Zrenjanina za 2015. godinu

U Baroknoj sali Gradske kuće danas je održana tradicionalna novogodišnja svečanost na kojoj je dodeljeno najznačajnije godišnje priznanje, za postignute rezultate u različitim oblastima od interesa za Grad Zrenjanin. Domaćini svečanosti, gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić i predsednica Skupštine grada, Eleonora Marjanović, okupili su brojne predstavnike javnog života grada u mnogim oblastima, a novogodišnju čestitku svim gostima i građanima Zrenjanina uputio je gradonačelnik Janjić. On je ocenio proteklu godinu uspešnom za Grad Zrenjanin, posebno istakavši rezultate postignute u obnovi infrastrukture, stvaranju boljeg privrednog ambijenta i smanjenju nezaposlenosti.
 
 
"Obnovili smo 80 kilometara puteva, 12 kilometara biciklističkih staza, realizovali obimne rekonstrukcije saobraćajnica, ulica, gradskog trga. Otvorili smo Aviv Park, potpisali ugovore sa 13 starih i novih investitora i sada, čak i u ovim pretprazničnim danima, odvijaju se veliki radovi u industrijskim zonama "Bagljaš" i "Jugoistok", i to je ono na šta smo stavili akcenat kada smo se prihvatili ovog posla, da pokušamo da rešavamo sve nagomilane probleme, a naročito najveći, i u Srbiji, i ovde u Zrenjaninu, a to je nezaposlenost. Samo u poslednjih godinu ipo, dve dana, u Zrenjaninu je otvoreno dve hiljade radnih mesta u realnom sektoru, a u novim pogonima koji se grade u industrijskim zonama naredne godine preko hiljadu naših sugrađana dobiće posao" – rekao je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
On je dodao da se puno radilo u centru grada, njegovim rubnim delovima, ali da nisu zaboravljena ni 22 naseljena mesta, u kojima živi pedeset hiljada naših sugrađana.
"U svakom mestu smo nešto uradili, a siguran sam da ćemo u 2016. godini biti još uspešniji" – poručio je. 
 
 
U umetničkom delu programa nastupili su mladi pevači Horića Kulturnog centra Zrenjanina, kao i dobitnice "Nagrade grada", hor  "Žene mironosice".
 
"Nagradu grada Zrenjanina" ove godine je zaslužilo troje pojedinaca i šest kolektiva:
 
 
 
 
Dobitnici pojedinačne Nagrade grada Zrenjanina za 2015. godinu
 
Radovan Markov, nastavnik muzičke kulture
Po okončanju školovanja za nastavnika muzičke kulture započinje dugogodišnji uspešan pedagoški rad. U mesnoj školi u Tešnju (Bosna i Hercegovina) formira uspešan orkestar harmonika, gradski hor, duvački i tamburaški orkestar i dva kulturno-umetnička društva. U Zrenjaninu radi u Muzičkoj školi "Josif Marinković", kao nastavnik harmonike, a najveće rezultate postiže kao nastavnik muzičke kulture u osnovnoj školi "Jovan Dučić" u Kleku.
Sa školskim orkestrom blok-flauta osvaja prve nagrade na republičkim festivalima, a sa svojim učenicima koji žele da nastave da se bave muzikom i nakon školovanja osniva jedinstven ansambl na ovim prostorima - Kulturno-umetničko društvo "Arhaik". Uspešno nastupa na visoko pozicioniranim festivalima u Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, kao i na brojnim smotrama u našoj zemlji. U poljskom gradu Lobencu "Arhaik" postaje laureat specijalne nagrade u konkurenciji 55 evropskih duvačkih orkestara. "Arhaik" je ostvario je blizu 400 nastupa, iza kojih stoje nesebičan rad i odricanje njegovog osnivača.
Priznanje je zaslužio za vaspitno-pedagoški rad i doprinos razvoju i popularizaciji muzičke kulture 
 
 
Nedeljko Kuljić, profesor sociologije
Nakon četiri decenije rada u Zrenjaninskoj gimnaziji od ove školske godine je u zasluženoj penziji. U nastavi sociologije generacijama učenika prenosio je znanja iz te naučne discipline načinom odgovornim, metodološki temeljnim i doslednim, a pedagoški otvoreno, polemično i ubedljivo. Negujući kritičan odnos prema aktuelnim društvenim zbivanjima, sticao je, gotovo nepodeljeno, poverenje i poštovanje svojih učenika i kolega profesora. Zavidan broj njegovih učenika uputio se stopama svog profesora stekavši najviša naučna zvanja.
Principijelnost, doslednost i posvećenost svom poslu, kao i vrline vanrednog predavača i ocenjivača, svrstavaju ovog profesora u red onih koji se pamte, posebno poštuju i ostaju kao ugled i primer mladim naraštajima nastavnika koji se bave ovom profesijom. Na najbolji način potvrđuje tradicionalne vrednosti Zrenjaninske gimnazije, kao škole koja je iznedrila vrsne učenike i pedagoge.
Autor je brojnih stručnih naslova, recenzija udžbenika i publikacija, kao i analitičkih tekstova po prestižnim časopisima.
Priznanje je zaslužio za vaspitno-pedagoški rad i doprinos naučnoj misli u oblasti sociologije.
 
 
Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin
Školovala se u Zrenjaninu i Beogradu, gde je završila specijalističke studije u oblasti menadžmenta integrisane zaštite. Nakon volonterskog angažovanja i trogodišnjeg rada na mestu stručnog saradnika, od 2002. godine je u Crvenom krstu Zrenjanin na mestu sekretara organizacije. Aktivna je i u pokrajinskoj i republičkoj organizaciji Crvenog krsta, gde je imenovana za potpredsednika Komisije za delovanje u nesrećama. Pobornik je ideje o potrebi integrisanog sistema socijalne zaštite i pomoći ugroženim licima u gradu Zrenjaninu i značajno je doprinela uvođenju donatora u organizaciju Crvenog krsta u Zrenjaninu. 
Inicijator je i realizator brojnih humanitarnih akcija, programa upućivanja dece iz ugroženih porodica na oporavak u odmaralište Crvenog krsta na moru, promovisanja dobrovoljnog davanja krvi i aktivna u radu s mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Dolaskom na čelo organizacije u Zrenjaninu intenzivira rad s mladima i uključuje ih u brojne programe i aktivnosti.  
Priznanje je zaslužila za promovisanje volonterskog rada, humanih vrednosti i uspešno rukovođenje organizacijom Crvenog krsta.
 

Dobitnici kolektivne Nagrade grada Zrenjanina za 2015. godinu
 
Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj "BANAT" Zrenjanin
Regionalna razvojna agencija koja od 2002. godine daje doprinos društveno-ekonomskom razvoju Banata, samim tim i Zrenjanina. U periodu adaptacije na nova privredna kretanja i partnerstvo između javnog, privatnog i nevladinog sektora, ova Agencija postaje važna karika u pozicioniranju grada kao sredine konkurentne i spremne za promene. Prva je akreditovana razvojna agencija u Vojvodini i do danas je realizovala više od stotinu lokalnih, regionalnih i međunarodnih projekata iz različitih oblasti. Zahvaljujući njima, direktno je u Banat privučeno investicija u vrednosti većoj od 10 miliona evra.
Danas je ovo regionalna razvojna agencija koja funkcioniše po uzoru na dobre primere iz zemalja Evropske unije. Osnivanjem Regionalnog ekdukativnog centra, Agencija postaje jedan od nosilaca sistema neformalnog obrazovanja u našoj sredini i njegovog usklađivanja sa potrebama tržišta rada. Kroz različite vidove edukacija prošlo je preko 800 nezaposlenih lica, čime su postignuti značajni rezultati na podizanju kapaciteta radne snage i smanjenju dugoročne nezaposlenosti u gradu Zrenjaninu.
Nagradu je primila direktorka Irena Živković
 
 
Hor "Žene mironosice" Zrenjanin
I ove godine nagradu je zaslužio jedan gradski hor, koji uspešno neguje bogatu horsku tradiciju našeg grada.
Na njegovom repertoaru su pretežno svetovne kompozicije domaćih autora i pravoslavna duhovna muzika. Hor je oformljen je 2002. godine i od samog nastajanja beleži zapažene nastupe na gotovo svim značajnim događajima i manifestacijama u Zrenjaninu. Priznanja nisu izostala ni u drugim sredinama –
osvajaju prvo mesto i specijalnu nagradu za doprinos pravoslavoj muzici na Međunarodnom horskom festivalu u Pomorju, u Bugarskoj, u konkurenciji 29 horova, kao i zlatnu medalju i prvo mesto u kategoriji ženskih horova na 13. Međunarodnom festivalu u Bijeljini prošle godine.
Učesnice su i Festivala duhovne muzike "Horovi među freskama" u Beogradu, Škole crkvenog pojanja "Korneliju u spomen" u Prokuplju, kao i Zimske duhovne akademije u manastiru Sveti Stefan u Lipovcu kraj Aleksinca.
Osim značajnog umetničkog doprinosa, hor promoviše u čuva od zaborava duhovnu muziku, ostavljajući trajan pečat u kulturi našeg grada. Svojim nastupima u drugim sredinama na najbolji način promoviše Grad Zrenjanin.
Nagradu je primila dirigent Zorica Kecić.
 
 
 
Udruženje paraplegičara Banata Zrenjanin
Naredne godine obeležiće tri decenije postojanja i rada. Osnovano je 1986. godine kao humanitarna organizacija koja okuplja osobe sa invaliditetom, sa dijagnozom paraplegija i kvadriplegija, na teritoriji Banata.
Kao i prethodnih godina i u godini koja je na izmaku ovo udruženje je prepoznatljivo po uspešnim aktivnostima koje prevazilaze lokalnu sredinu.  Projekat, prihvaćen širom Republike Srbije, pod nazivom "Čep za hendikep" prema najnovijim podacima obuhvata preko 270.000 osoba koji učestvuju u akciji. Iz sredstava pribavljenih realizacijom tog projekta nabavljaju se invalidska kolica i ortopedska pomagala za najugroženije članove Udruženja.
Ono što takođe prevazilazi rad Udruženja u našoj sredini  jesu sportski rezultati koji njegove članove svrstavaju među najuspešnije u zemlji. U tome prednjače stonoteniseri i strelci, čija su dva predstavnika obezbedila učešće  na Papaolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru naredne godine. Pokretači su izgradnje Paraolimpijskog trenažnog centra u Zrenjaninu, kapitalnog projekta značajnog u širim razmerama.
Priznanje su zaslužili za predan humanitarni rad, postignute sportske rezultate i uključenje osoba s invaliditetom u sve društvene tokove.
Nagradu je primio predsednik Goran Perlić.
 
 
Onkološko odeljenje Opšte bolnice "Đorđe Joanović"
Ove godine navršilo se šest decenija od početka organizovanja onkološke zdravstvene zaštite u srednjem Banatu. Onkološki dispanzer osnovan je devet godina pre Instituta u Sremskoj Kamenici, čime ulazi u red pionira organizovane borbe protiv malignih bolesti u Vojvodini.
Danas predstavlja savremeno odeljenje zrenjaninske Opšte bolnice koje omogućava obolelima od ovih bolesti da se leče na najbolji mogući način u ovom trenutku. Osoblje na odeljenju se svakodnevno sreće sa izuzetno jakom emocionalnom reakcijom pacijenata na dijagnozu najteže bolesti. Ta veoma osetljiva medicinska oblast nalaže i lekarima i njihovim saradnicima poseban pristup pacijentu i njegovom kvalitetu života, pristup u kom je često neophodno da psihološki momenat nadvlada medicinski. Nepotrebno je naglašavati koliko je u takvim trenucima potrebno prisebnosti, plemenitosti i ljudskosti, da se pomogne ne samo pacijentu, već i članovima njegove porodice, koje dijagnoza jednako pogađa.    
U godini kada jubilej obeležava i Opšta bolnica "Đorđe Joanović", ovo posebno priznanje jednom njenom delu ujedno predstavlja i podršku celokupnom kolektivu bolnice u humanoj misiji koju obavlja.
Nagradu je primila načelnica, prim dr Nedeljka Boškov.
 
 
Turistički centar grada Zrenjanina
Kada ulice našeg grada preplavi više stotina hiljada ljudi koji su tu da bi posetili jednu turističku manifestaciju, onda je to činjenica koja sigurno izaziva pažnju u širim okvirima. Upravo su jubilarni, trideseti "Dani piva", bili ti koji su Zrenjanin doveli na sam vrh destinacija u Srbiji koje treba i vredi posetiti i postavili neke nove standarde u organizovanju i prezentovanju ovakvih sadržaja.
Zamišljeni i koncipirani u ovoj organizaciji pre tri decenije, "Dani piva" danas su tek jedan od segmenata aktivnosti kojima se ona bavi. Promocija grada kao sredine koja ima i turističke potencijale, objedinjavanje turističke ponude, organizovanje manifestacija i upravljanje ugostiteljskim objektima i kupalištima prepoznatljive su delatnosti ove institucije decenijama unazad. Danas sve to dobija na težini, kada se zna koliko dobra i kvalitetna turistička ponuda može doprineti razvoju mnogih drugih delatnosti – sporta, privrede,  kulture, trgovine, infrastrukture...
Ova organizacija priznanje je zaslužila za doprinos afirmaciji grada i proglašenju manifestacije "Dani piva" za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji u ovoj godini. 
Nagradu je primio direktor Dragan Vulešević.
 
 
Sportski savez grada Zrenjanina
Jedna od najčešće prisutnih odrednica za grad Zrenjanin jeste "Grad sportova". U tome idu u prilog ne samo rezulati koje postižu sportisti iz ove sredine, već i njihova masovnost i dobra organizovanost. Pod jednim krovom danas je 179 klubova i organizacija u preko 50 sportskih grana. Od toga 70 organizacija deluje u seoskim sredinama, a lokalna samouprava jasno je naznačila u razvojnim strategijama da joj je cilj unapređenje vrhunskog, školskog i rekreativnog sporta, sporta kod osoba s invaliditetom, kao i sporta na selu, na čemu se poslednjih godina sistematski radi. 
Osim aktivnosti na promovisanju sporta i počasti najuspešnijim pojedincima i kolektivima, ova institucija aktivno se bavi edukacijom sportskih radnika, organizovanjem sportskih manifestacija, humanitarnih akcija, izdavanjem zapaženih sportskih publikacija. Posebnu pažnju privukla je akcija organizovanog dolaska dece iz seoskih sredina na Gradski bazen, kao i prve Sportske igre mladih, čiji je domaćin bio Zrenjanin.  
Priznanje su zaslužili za dugogodišnji doprinos promociji i unapređenju sporta i fizičke kulture i afirmaciji Zrenjanina kao "Grada sportova".
Nagradu je primio generalni sekretar Simo Salapura.
 

U ime nagrađenih zahvalila se Irena Živković. Ona je naglasila da joj je čast što predstavlja instituciju koja je među ovogodišnjim dobitnicima nagrade, među svima onima kojima je stalo do napretka ovoga grada, a čije je javno delovanje posvećeno radu sa mladima, decom, bolesnima, ljudima s posebnim potrebama, sportistima. 
"Ovo je priznanje i svim našim saradnicima, ono je podsticaj za budućnost i za ulaganje još više truda i energije kako bi Zrenjanin bio grad u kome je lepo živeti i podneblje u koje vredi ulagati" – poručila je Živković.