Postavljen krst na hram Gospoda Isusa Hrista na Bagljašu

Njegovo preosveštenstvo episkop banatski Nikanor osveštao je novi krst koji je zatim i postavljen na hram Gospoda Isusa Hrista na Bagljašu.

Donator krsta je Dragan Radić koji je, kako je rekao protonamesnik Slobodan Čestić, želeo da ostavi nešto gradu kao uspomenu na svoja pokoljenja.

 

 

- Ovo nije mala stvar. Ovaj krst obeležava spasenje, zaštitu ovog naselja. Uz Božiji blagoslov i trud i zalaganje svih meštana ovog grada, gradonačelnika i njegovih saradnika, nastavljamo da gradimo ovo lepo delo. Obezbedili smo zvona koja će sledeće godine, u prvim danima proleća biti postavljena - rekao je Čestić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je ponosan na činjenicu da se u Zrenjaninu i okolini u isto vreme gradi nekoliko svetinja.

 

 

- Posle dvesta godina grade se dva pravoslavna hrama u gradu, i još njih po naseljenim mestima, i mogu da kažem da je to rezlutat rada moje lokalne samouprave. U 2015. godini asfaltirali smo, kopali, gradili kanalizacije, bušili bunare, ali nismo zanemarili no ovaj duhovni deo i ne samo pravoslavnog građanstva nego smo pomagali i sanaciju i drugih verskih objekata - rekao je on i ukazao da je 2015. godina bila veoma uspešna graditeljska godina za naš grad. 

 

 

Izgradnja hrama na "Bagljašu", prvog koji se zida iz temelja u našem gradu nakon više od dva veka, započela je u jesen 2011. godine, na prostoru između Bulevara Veljka Vlahovića i Stražilovske ulice, u centru tog najvećeg zrenjaninskog naselja.

Osvećenje zemljišta novog hrama i postavljanje krsta održano je 26. aprila 2009. godine, juna 2013. godine izlivena je temeljna ploča, a temelj je osveštan 1. septembra iste godine. Dve godine kasnije, oktobra 2013. godine, završena je prva faza gradnje, kada su podignuti zidovi visine tri metra i hram dobio prve obrise. 

 

 

Kada u potpunosti bude završena, građevina će po stilu podsećati na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića. Hram, koji je u osnovi trobrodna bazilika, imaće površinu od oko 300 kvadratnih metara, s tornjem visokim 18,5 metara