Praksom i unapređenjem veština i znanja lakše do zaposlenja

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas je održana završna konferencija projekta "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja faza 2 – Srednjobanatski okrug", koji je Grad Zrenjanin realizovao u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj Banat i Opštinama Žitište i Nova Crnja.
 
Projekat je kreiran u skladu sa strateškim opredeljenjem Grada Zrenjanina za ostvarivanje uslova za brži ekonomski razvoj, putem razvijanja i implementacije mehanizama  za podizanje kapaciteta i zapošljivosti mladih. Koncipiran je tako da doprinese rešavanju problema nezaposlenosti mladih i to kroz povećanje usklađenosti njihovih znanja i veština sa potrebama tržišta rada. Ovaj mehanizam je omogućio mladima da unaprede svoje kompetencije, steknu potrebno radno iskustvo i obezbede sebi stalno zaposlenje, podstičući ih da ostanu u svojoj lokalnoj zajednici, što je ostvareno kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih programa obuka, odnosno radne prakse.
 
 
Tokom konferencije zaključke sa projekta izneli su Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predstavnice Opštine Žitište i Opštine Nova Crnja, Irena Živković direktorka RCR Banat i Branislav Milosav, takođe iz RCR Banat.
 
Gradonačelnik Janjić je objasnio da je ovo samo jedan od programa koje Grad Zrenjanin realizuje u cilju smanjenja nezaposlenosti:
- Na razne načine pokušavamo da se izborimo sa najvećim problemom u gradu, ali i u celoj Srbiji, a to je nezaposlenost, te da stimulišemo investitore kako bi došli u Zrenjanin, i mogu da kažem da u tome imamo uspeha. Samo za godinu i po dana otvoreno je preko 2000 novih radnih mesta, a ove godine smo potpisali 13 ugovora, što sa starim, što sa novim investitorima i očekujemo 1000 novih radnih mesta tokom sledeće godine. Takođe, i manji  programi su veoma zanimljivi, imali smo program stručne prakse i prve šanse. Zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta i RCR Banat uspeli smo da realizujemo projekat o kome govorimo danas, a kojim su mladi Zrenjaninci dobili priliku da steknu praksu u realnom sektoru, a neki od njih su dobili i posao na neodređeno vreme –  rekao je Janjić.
 
Od početka realizacije, projekat je uključio 78 mladih nezaposlenih lica sa teritorije Srednjeg  Banata, od kojih su, nakon završenih teorijskih obuka iz oblasti prehrambene industrije, zanatstva i poljoprivrede, njih 35 upućeni na tromesečnu praksu u mentorska preduzeća, koja je bila finansirana od strane projekta. Sedmoro među njima će u gradu nastaviti da radi u mentorskim preduzećima.
 
 
Direktorka RCR Banat je zaključila da dobro pripremljen i uspešno realizovan projekat uvek ima svoju održivost i donosi dobre rezultate, a da je ovaj projekat primer za to:
- Kao rezultat, danas imamo 16 zaposlenih mladih ljudi. Pokazalo se da, kada se lokalne samouprave pravilno usmeravaju, vode računa o potrebama privrede i nezaposlenih, uspeh je siguran – istakla je Živković.
 
Prema rečima učesnika u projektu Zlatka Ankića, direktora preduzeća "Basic line" za proizvodnju nameštaja i prodaju repro materijala za stolare, ovakva inicijativa je stimulans za malu privredu, koja često nema samopouzdanja da zapošljava, čak i ako za to ima potrebe. On je dodao da je ovo preduzeće posredstvom projekta angažovalo dve osobe, zaposlilo jednu, ali i da postoji mogućnost da uskoro nastave saradnju i sa drugim licem.
 
Realizacija projekta trajala je 8 meseci, a ukupna vrednost projekta je 4.029.000,00 dinara, a u iznosu od 3.094.000,00 dinara finansijski je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije u okviru Javnog konkursa za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou.
 
Pomoćnica ministra za omladinu Klašnja je na današnjoj konferenciji napomenula da je najvažnija dobit, što su se u Banatu udružile lokalne samouprave i privreda, te uz podršku Ministarstva došle do rezultata. Ona je istakla da ovo Ministarstvo od  2008. godine koordinira i Fond za mlade talente Republike Srbije:
- Do sada je preko 17 hiljada srednjoškolaca i studenata stipendirano, a država je za to utrošila skoro 5 milijardi dinara, u Zrenjaninu 327 mladih ljudi je nagrađeno iz Fonda, u iznosu od 93 miliona dinara.
 
Ona je poručila mladima, da svoj posao i budućnost iskoriste u Srbiji.
 
Predstavljeni projekat je nastavak projekta "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja" (Education to easier employment-E3), finansiran od Delegacije EU i Austrijske razvojne agencije, koji je realizovan na teritoriji Banata i proglašen za jedan od najboljih u okviru programa "Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji".