Predstavljeno idejno rešenje Paraolimpijskog centra u Zrenjaninu

Idejno rešenje Paraolimpijskog centra koji će se graditi u Zrenjaninu predstavljeno je danas u Gradskoj kući, uz prisustvo čelnika Paraolimpijskog komiteta Srbije, predstavnika lokalne samouprave, udruženja osoba s invaliditetom, Sportskog saveza grada Zrenjanina, JU "Sportski objekti" i članova Radne grupe za obavljanje pripremnih radnji za izradu projektne dokumentacije za Paraolimpijski centar. 
 
Projekat izgradnje Paraolimpijskog trenažnog centra definisan je kao jedan od kapitalnih projekata regionalnog značaja, i kao takav dobio je podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, resornog pokrajinskog sekretarijata i Paraolimpijskog komiteta Srbije.
 
 
Podsećamo, ideja o izgradnji ovakvog centra na prostoru sadašnjeg Sportsko-rekreativnog centra "Partizan" kod glavne autobuske stanice potekla je, pre svega, od samih sportista s invaliditetom, koji su u Zrenjaninu najaktivniji u stonom tenisu i streljaštvu. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju centra potpisan je 14. novembra prošle godine Novom Sadu. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je podržao ovaj projekat sa dva miliona dinara, a istim iznosom u reallzaciji projekta učestvovao je i Grad Zrenjanin, koji je formirao i posebnu Radnu grupu za pripremu dokumentacije, na čijem je čelu Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica. 
 
 
Obraćajujući se prisutnima na današnjoj prezentaciji, Lekićeva je rekla da idejni projekat predstavlja uvod u izradu glavnog projekta, koji se očekuje u prvoj polovini naredne godine i na osnovu kog će biti moguće konkurisati za dobijanje finansijskih sredstava za realizaciju investicije. 
- Najverovatnije će i glavni projekat i sama izgradnja biti realizovani po fazama, jer se procenjuje da objekat može koštati između 7 i 10 miliona evra. Ta sredstva teško je obezbediti odjednom, pa smo se opredelili za faznu izgradnju. Centar je koncipiran uz uvažavanje da u gradu već postoje sportski objekti koji se mogu takođe staviti u funkciju Paraolimpijskog centra – hale sportova, stadion, bazen, a u samom Centru biće podignuti smeštajni kapaciteti sa 200 jedinica, prilagođeni sportistima s invaliditetom.
 
 
Idejnim rešenjem, koje su prezentovali projektanti Ivan Urban i Boris Ševo, predviđeno je da u Paraolimpijskom centru budu tereni za fudbal 7 na 7, košarku, rukomet, višenamenska manja dvorana i strelište, kao glavni objekat, zatim trim staza, interne saobraćajnice i parking prostor, a ceo prostor površine oko 5 hektara biće okružen zelenilom.       
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je da grad ima interes da izgradi Paraolimpijski centar, kao investiciju od šireg značaja. Ono što je neophodno bilo učiniti pre projektovanja, jeste rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je okončano, pa je Grad Zrenjanin sada jedini vlasnik objedinjene parcele - objasnio je on.  
- Projekat obuhvata i potpunu rekonstrukciju postojećih terena na ovoj lokaciji, a celokupna ideja gradnje Paraolimpijskog centra je da u naš grad dolaze na pripreme sportisti s invaliditetom iz celog regiona, znači i iz inostranstva, jer centar kakav planiramo da gradimo u ovakvom obimu ne postoji u regionu. Očekujem da u narednoj godini kompletiramo dokumentaciju, izradimo studiju opravdanosti investicije, za koju već sada imamo pokazatelje da je potpuno opravdana, a krajem 2016. godine i početak gradnje – rekao je Santovac.
 
 
Današnjoj prezentaciji su, u ime Grada Zrenjanina, prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i članovi Gradskog veća, ujedno i članovi Radne grupe za pripremu projektne dokumentacije Zlatana Ankić i Dragan Vujović, kao i član Gradskog veća Slaviša Vlačić.
 
Najpozvaniji da daju svoje mišljenje o jednoj ovakvoj zamisli upravo su istaknuti sportisti paraolimpijci, koji su imali priliku da se upoznaju s funkcionisanjem sličnih centara u drugim zemljama. Šestostruki paraolimpijac, stonoteniser Zlatko Kesler, trenutno na funkciji potpredsednika Paraolimpijskog komiteta Srbije, rekao je da Paraolimpijski centar, onako kako je zamišljen, sigurno ne bi zaostajao za sličnim kompleksima kakvi već postoje u zapadnoevropskim državama.
- Stonoteniseri paraolimpijci su, primera radi, tokom 2015. godine učestvovali na sedam kampova, od kojih su šest bili van zemlje i jedan manji bio je u Novom Sadu, a izgradnjom Centra u Zrenjaninu polovinu tih kampova mogli bi organizovati upravo ovde i primati druge ekipe na pripreme. S obzirom da Zrenjanin već ima neke sportske objekte koji su u funkciji za sportiste s invaliditetom, zajedno sa planiranim objektima, a posebno prilagođenim smeštajnim kapacitetima, mislim da je čitava ideja zaista sjajna i svima nam je želja da se realizuje do kraja – kazao je Kesler.
 
 
U Zrenjaninu je danas bio i Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, koji je impresioniran projektom ne samo zbog ideje, nego i postupnosti u njegovoj realizaciji.
- Uzeti su u obzir svi parametri koji treba da se urade, sve je naišlo na odličan prijem kod sportista Paraolimpijskog komiteta i osoba s invaliditetom i na ovom izuzetno dobrom projektu treba dalje raditi – istakao je Mićović. 
 
Svoje sugestije na idejno rešenje Paraolimpijskog centra izneli su i sportisti s invaliditetom iz našeg grada Goran Perlić, Zoran Šipka, Slavoljub Epifanić i Nenad Krbavac i njihova mišljenja svakako će doprineti da projekat bude što kvalitetnije realizovan.