Prijem za Milicu Drmnjaković, predsednicu Federacije UNESCO klubova u Srbiji

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, zajedno sa Slavišom Vlačićem, članom Gradskog veća, primio je danas u Plavom salonu Gradske kuće Milicu Drmnjaković, predsednicu Federacije UNESCO klubova u Srbiji, koja je u poseti našem gradu povodom "Festivala svetlosti" , danas otvorenom u Kulturnom centru.

 

 

Zamenik Santovac je podsetio da je UNESCO ovu, 2015. godinu proglasio “Godinom svetlosti”, kao i da se ta manifestacija u Zrenjaninu obeležava nizom programa.

- Kao što smo prošle godini, na sednici Skupštine grada, doneli odluku da se 2014. proglasi “Godinom Pupina”, tako ove godine obeležavamo “Godinu svetlosti” - rekao je Santovac.

On je ukazao da je cilj obeležavanja tih aktivnosti zapravo edukacija mladih i podizanje nivoa obrazovanja osnovnoškolske i srednjoškolske dece.

- Posebno bih se zahvalio predsedniku UNESCO klubova u Srbiji, jer je dala podršku našim aktivnostima i prepoznala da Grad Zrenjanin, a posebno zaposleni u obrazovanju žele da urade mnogo na obrazovanju dece. Veoma nam je značajan ovakav vid podrške jer, to je potvrda da ono što ovde u Zrenjaninu radimo, vidi i neko sa strane - dodao je Santovac.

 

 

Milica Drmnjaković je izrazila zadovoljstvo današnjom posetom i, kako je navela, izuzetnog povoda, da jedna grupa entuzijasta, nastavnika osnovnih škola, organizuje “Festival svetlosti”.

- Oduševljena sam onim što oni rade i prisustvovaću danas završnim aktivnostima Festivala u koje su uključeni mnogi nastavnici iz različitih škola - kazala je ona.

- Dopao mi se Zrenjanin, a inače, ja sam iz ovih krajeva i ponovo oživljavam vreme mladosti i detinjstva. Prošetala sam se Zrenjaninom i uživala sam - dodala je ona.

 

Inače, zrenjaninska grupa NPN (nastavnika prirodnih nauka) u okviru programa obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u Zrenjaninu,  organizuje „Festival svetlosti». U vremenu od 16.00-21.00 časova učenici zrenjaninskih škola su u holu Kulturnog centra prikazali eksperimente iz optike i u različitim radionicama predstavili svetlost kao fizički fenomen i kao metaforu. U okviru festivala održan je i kviz na temu Milutin Milanković- Kroz vasionu i vekove, u kom su učestvovali učenici osnovnih škola iz Zrenjanina. Cilj ove akcije je da se istakne svetlost kao:  fizički fenomen, sredstvo koje nam omogućava komunikaciju sa sredinom, inspiracija i sredstvo za rad, izvor energije. Naročito je značajno znanja o svetlost približiti mladima jer su mladi i optičke tehnologije budućnost čovečanstva.