Prijem za predstavnike udruženja osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić upriličio je danas prijem u Gradskoj kući za predstavnike njihovih udruženja. Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica.
 
 
Oni su razgovarali o stvaranju neophodnih uslova za funkcionisanje udruženja i o potrebama članova, ali  i o tome na koji način Grad još može da im pruži pomoć.
 
Finansijska sredstva su osnovni problem funkcionisanja udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, istakao je Goran Perlić predsednik Udruženja paraplegičara Banata u Zrenjaninu. Kao član stonoteniskog kluba invalida K2 koji je do sada ostvario brojne zapažene rezlutate, objasnio je da je sportistima najteže doći do treninga i kvalitetnih trenera. Ipak, članovi ovog kluba postigli su maksimalne rezultate tokom godine, kako u državi tako i u inostranstvu:
- Učestvovao sam na Evropskom prvenstvu, a sledeća godina je paraolimpijska. Očekujem uskoro rang listu, kako bih video da li ću biti učesnik Paraolimpijade, trenutno sam 12. na listi, a ukupno će ići 16 takmičara sa svetske rang liste. Nadam se da će Grad prepoznati važnost učešća paraolimpijaca na najvećem takmičenju na svetu, a daću sve od sebe kako bih na najbolji način predstavio državu i naš grad. 
 
 
Prema rečima gradonačelnika Janjića, Grad Zrenjanin je prethodnih godina izdvajao ne mala sredstva za funkcionisanje udruženja osoba sa invaliditetom, a želja je da se isto nastavi i tokom 2016. godine:
- Želimo zajednički da dođemo do kvalitetnih rešenja, kako bismo na najbolji način pomogli našim sugrađanima. Danas sam i sam imao priliku da kažem kakvi su naši dalji planovi, izgradnja novih sportskih objekata koji će biti prilagođeni sportistima i otvaranje Kancelarije za osobe sa invaliditetom u Gradskoj kući. Pokušaćemo zajednički da radimo i pomažemo jedni drugima, Gradska uprava bi trebala da bude zajednički servis udruženjima, kako bismo došli do sredstava i sa republičkog i pokrajinskog nivoa vlasti, ali i iz evropskih fondova.
 
 
Pominjući druge mogućnosti za finansiranje ovih udruženja, osim sredstava iz gradskog budžeta, Olivera Lisica je dodala da Grad Zrenjanin upoznaje zainteresovane sa dostupnim fondovima i obučava ih da pišu projekte.