Proglašeno najbolje vino srednjeg Banata 2015.

Proglašenje pobednika takmičenja ''Najbolje vino srednjeg Banata 2015.'', koje je organizovao ''Klub vina'' iz Zrenjanina, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, održano je danas u prostorijama Opšteg udruženja preduzetnika. 
 
Priznanja su se dodeljivala u pet kategorija, a za apsolutnog pobednika manifestacije, proglašeno je vino Roze, proizvođača Branislava Prohaske iz Udruženja ''Vesela Braća'', iz Orlovata.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, otvarajući manifestaciju pozdravio je okupljene, istakavaši da je uveren kako naš grad ne zaostaje mnogo za poznatim vinskim regionima:
- Znam da ovdašnji vinari ozbiljno rade, Grad želi da ih podrži i siguran sam da će narednih godina vinarstvo biti mnogo unosniji posao. Ubuduće, očekujemo na samom takmičenju još više uzoraka, ali i više promocija proizvoda, kao i proizvođača vina -  rekao je gradonačelnik Janjić.
 
 
Za prestižno priznanje, ove godine se takmičilo 43 vinara, od toga 8 samostalnih i 35 svrstanih u 6 udruženja. Uzorke je ocenjivao stručni žiri kojim je predsedavao Igor Luković vinski sudija i urednik magazina ''Vino i Fino'', Srđan Lukajić enolog, Nenad M. Andrić urednik sajta ''vinovnik.rs'', Dušan Jelić urednik ''Wines of Balkans'', Miloš Šeša somelijer i Bogdan Đaković somelijer i vinski sudija.
 
Prohaska je u ime organizatora manifestacije kazao da je ove godine primljen rekordan broj uzoraka:
- Zaključak žirija je da su vina na manifestaciji sve bolja. Kao rezultat rada u vinogradima, podrumima i u laboratoriji, ali zahvaljujući i edukacijama, sada smo ovde sa 126 vrlo kvalitetnih vina.
 
 
Nagradu ''Najbolje vino srednjeg Banata 2015.'' osvojila su Bela vina – Sauvignon Blanc, proizvođača Hrubik Janka iz Aradca, crvena vina –  Andrea – Caberne Sauvignon, Vladimira Brakusa iz ''Kluba Vina'' iz Zrenjanina, roze vina –  Rose – Branislava Prohaske iz Udruženja ''Vesela Braća'' iz Orlovata, desertna vina –  Višnja – Vladimira Brakusa, takođe iz ''Kluba Vina'' iz Zrenjanina i šiler vina – Frankovka – Urbana Janoša iz ''Svetog Martina'' u Mužlji.
 
 
Na upriličenoj javnoj degiustaciji, osim svečane dodele nagrada, prisutni su mogli da probaju tradicionalne banatske specijalitete i uživaju u prigodnom kulturno-zabavnom programu.