Prvi put obeležen Dan vojnih veterana

Ove godine je prvi put širom Republike Srbije, pa i u Zrenjaninu, obeležen Dan vojnih veterana, odnosno veterana svih oslobodilačkih ratova.  Za taj dan, odlukom predsednika Republike Srbije,  izabran je 4. decembar, u znak sećanja na isti datum 1912. godine, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije postali su "stari ratnici", odnosno veterani. 
 
 
Svečanost je održana i u zrenjaninskoj kasarni "Narodni heroj Svetozar Marković Toza", Komandi za razvoj Banatske brigade, u prisustvu predstavnika udruženja vojnih veterana, ratnih vojnih invalida i vojnih penzionera, kao i gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića. O novoustanovljenom Danu veterana govorio je major Dalibor Leković, načelnik Štaba Komande za razvoj Banatske brigade, istakavši da taj dan po prvi put obeležavaju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
- Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbeđuje se kontinuitet s veteranima iz vremena 1912. godine, kada je Kraljevina Srbija, kao moderna država, angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu. Država i Vlada i tada su pokazale kako se može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o veteranima. Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu, ali je, nažalost, cena slobode često bila veoma visoka. Moram istaći da nijedna žrtva za slobodu otadžbine nije uzaludna – naglasio je major Leković i prisutnim veteranima poručio da su svojom žrtvom potomcima ostavili u amanet da ih poštuju i pamte.
 
 
- Vojska Srbije nije i nikad neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, ranjeni ili na bilo koji drugi način dali doprinos slobodi otadžbine – dodao je.
 
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, još jednom izrazivši zadovoljstvo što je vojska ponovo stacionirana u Zrenjaninu i što nakon 17. novembra, obeležavanja Dana Komande za razvoj Banatske brigade, ponovo ima priliku da bude gost u kasarni "Narodni heroj Svetozar Marković Toza ".
- Drago mi je što i predsednik i Vlada Srbije donose takve odluke da se konačno odredi taj datum kada ćemo se sećati naših veterana koji nisu živi, ali i imati dobru priliku da se sretnemo s aktivnim veteranima i porazgovaramo o njihovim problemima. Mogu da kažem da Grad Zrenjanin ima odličnu saradnju s udruženjima i boraca i veterana i invalida i svih organizacija koje su u vezi s ratovima na ovim prostorima. Pokušavamo jedni drugima da pomognemo i siguran sam, kada vidim kakav je kurs države Srbije, da će ta saradnja biti mnogo bolja i da će neke želje, ali i obaveze države, biti mnogo lakše rešavane u nekom narednom periodu – kazao je Janjić.  
 
 
Branislav Kavalić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine u Zrenjaninu, rekao je da to udruženje broji oko 800 članova koji su aktivni koliko je to moguće. On je takođe izrazio zadovoljstvo što je država utvrdila datum koji se može s ponosom obeležiti.
- Odajemo danas dužnu počast i priznanje našim poginulim drugovima, razgovaramo i s našim vojnim invalidima i članovima njihovih porodica, a posebno nam je drago što smo prisutni u jedinicama vojske koju neizmerno cenimo i poštujemo – istakao je Kavalić.
 
 
Svečanost u zrenjaninskoj kasarni uveličale su i članice hora "Žene mironosice" koje su, pod upravom Zorice Kecić, otpevale pesmu "Tamo daleko".
 
Nakon svečanosti  položeni su venci na spomen-obeležje poginulima u ratnim sukobima na teritoriji Jugoslavije od 1991‐1999. godine.