Santovac u Lukinom Selu i Stajićevu: sagledavanje potreba meštana

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i direktori javnih komunalnih preduzeća "Pijace i parkinzi" i "Vodovod i kanalizacija", Ilija Mandić i Goran Tajdić, posetili su danas naseljena mesta Lukino Selo i Stajićevo. Poseta je organizovana kao deo redovnih aktivnosti čelnika lokalne samouprave u pripremi budžeta za 2016. godinu i tokom razgovora s predstavnicima saveta tih mesnih zajednica moglo se čuti šta su prioriteti u oba mesta, šta građanima najviše nedostaje i koji se od željenih projekata realno mogu ostvariti i finansirati.
 
 
Lukino Selo je specifično po tome što u njemu živi tek nekoliko stotina stanovnika i najmanje je naseljeno mesto na gradskoj teritoriji. Njegovi žitelji pretežno se bave povrtarstvom i s te strane su zainteresovani za akcije koje Grad Zrenjanin realizuje u toj oblasti. Pozdravili su početak kopanja bunara za navodnjavanje u atarima, a kao prioritetne projekte u oblasti infrastrukture članovi Saveta mesne zajednice naveli su sanaciju asfaltnog puta kroz glavnu ulicu, renoviranje Doma kulture i zgrade mesne zajednice, gradnju autobuskog stajališta... Selu nedostaje vodovod, što će se sigurno naći na vrhu liste nekih kapitalnih ulaganja u narednom periodu, a bolja autobuska veza sa gradom očekuje se da bude ostvarena kada zaživi nova organizacija gradskog i međumesnog prevoza, krajem naredne godine.
 
 
Delegacija Grada Zrenjanina obišla je i prostorije Doma kulture, Društva za negu tradicije i ekologije "Feher to", kao i osnovnu školu, koja je deo OŠ "Sonja Marinković" iz Zrenjanina i organizuje dvojezičnu nastavu, na srpskom i mađarskom jeziku. Tom prilikom zamenik gradonačelnika najavio je i početak aktivnosti JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", čiji će predstavnici tokom narednih dana sačiniti presek stanja u svim školskim objektima na teritoriji grada. Ideja gradskih vlasti, po rečima Santovca, je da se budžetom za narednu godinu predvidi da u svakoj školi, na samim školskim objektima, budu izvršene određene intervencije, one koje se ocene kao potrebne. Škola u Lukinom Selu je u veoma dobrom stanju, ali njeni malobrojni đaci, kao i mališani u vrtiću, žele da imaju lepše školsko dvorište i uređeniji prostor za igru.
 
 
U Stajićevu se početkom naredne godine očekuje početak realizacije najznačajnijeg projekta u oblasti komunalne infrastrukture – izgradnje fekalne kanalizacije. Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Goran Tajdić kazao je da je za projekat izgradnje dobijena građevinska dozvola i da je u toku postupak odabira izvođača radova.
- Grad je za tu namenu obezbedio 12 miliona dinara, dok se vrednost ukupne investicije procenjuje na oko milion evra. Što se dinamike radova tiče, početak očekujemo u februaru, ukoliko vremenske prilike dozvole, a trajanje izgradnje zavisiće od priliva sredstava iz budžeta, kao i ishoda apliciranja za sredstva od viših nivoa vlasti. Jedna od mogućnosti finansiranja mogao bi da bude i mesni samodoprinos, o kom će se meštani Stajićeva izjašnjavati naredne godine – napomenuo je Tajdić.
 
 
Članovi Saveta MZ Stajićevo ocenili su da je njihovo naselje zadovoljavajuće komunalno opremljeno, da je na tom planu dosta toga urađeno u prethodnom periodu, a da, uz problem kanalizacije, najviše nedostaje fiskulturna sala pri osnovnoj školi "Sveti Sava" , čija je izgradnja takođe predviđena gradskim planskim dokumentima.
 
Nakon razgovora s predstavnicima Saveta MZ Stajićevo, zamenik gradonačelnika je posetio osnovnu školu i ambulantu zrenjaninskog Doma zdravlja u tom mestu.
 
 
- Uoči pripreme budžeta Grada Zrenjanina za 2016. godinu želimo da neposredno čujemo šta je to što od nas očekuju stanovnici mesnih zajednica u gradu, ali u naseljenim mestima. U Stajićevu smo ove godine završili atarski put koji je to selo spojio s Orlovatom, asfaltirali jednu ulicu, rekonstruisali puteve i javnu rasvetu, a predstoji izgradnja kanalizacije i kompletiranje dokumentacije za izgradnju fiskulturne sale – ocenio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina posetu Stajićevu i dodao da svaki stanovnik Grada Zrenjanina, bez obzira u kojoj mesnoj zajednici i kom naseljenom mestu živi, može da očekuje iz gradskog budžeta nešto za njegovu mesnu zajednicu u narednoj godini, realizaciju nekog od željenih projekata.