Svetosavske stipendije za 11 učenika i 8 studenata

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas su svečano dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2015/16 godinu, koje je ovoga puta zaslužilo 11 studenata i 8 učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina. Stipendije je uručio predsednik Humanitarne organizacije "Svetosavlje" Budimir Jovanović, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, članovi Upravnog odbora "Svetosavlja" i predstavnici školskih i visokoškolskih ustanova iz našeg grada.
 
 
Dodelu stipendija "Svetosavlje" organizuje po peti put i ovaj jubilej bio je prilika da se rezimiraju dosadašnji rezultati i naznače neke od brojnih aktivnosti te humanitarne organizacije. Predsednik "Svetosavlja" Budimir Jovanović s ponosom ističe da je do sada stipendirano 89 učenika srednjih škola i studenata.
- To je sada već ozbiljna tradicija, a ove godine smo za stipendije opredelili sredstva u iznosu od 970 hiljada dinara. Naše kriterijume ispunilo je 19 kandidata – 8 studenata i 11 učenika, kojima će pripasti stipendija u iznosu od 30 hiljada dinara učenicima, odnosno 80 hiljada dinara studentima, na godišnjem nivou i biće im isplaćivana u deset mesečnih rata. Cilj ove naše akcije je da promovišemo smisao života, a to je da se rađamo, množimo, da pomažemo porodice sa troje i više dece, što je jedan od osnovnih uslova da bi se Svetosavska stipendija dobila. Neki naši raniji stipendisti, studenti, završili su školovanje i mi se iskreno nadamo da će ostati u ovoj sredini za koju smo radom vezani – rekao je Jovanović i dodao da je cilj organizacije "Svetosavlje" promovisanje tradicionalnih, neprolaznih vrednosti.
 
 
Dobitnicima stipendija čestitke je uputio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, istakavši da mu je drago što u Zrenjaninu postoje ljudi i organizacije poput  "Svetosavlja" koji neguju tradiciju i na ovaj način brinu o najboljim učenicima i studentima iz naše sredine.
- Kao neko ko vodi ovaj grad, mi pokušavamo da ga, što je moguće bolje, ispromovišemo kao dobro mesto za život, kao dobro mesto za investiranje, pokušavamo da otvaramo nove proizvodne pogone i radna mesta, ali nam je u interesu i da širimo kapacitete naših visokoškolskih ustanova. Želimo da broj studenata sa sadašnjih 1.600 poraste u nekom narednom periodu do 5.000 i to je cilj kom teži lokalna administracija na čijem sam čelu – rekao je gradonačelnik i poručio stipendistima da želi da oni ostanu da rade i žive u Zrenjaninu, da vode naša preduzeća i grad, jer je to jedina šansa da on napreduje.
- Čestitam vam što ste najbolji, a "Svetosavlju" čestitam što nagrađuje najbolje – kazao je Janjić.
 
 
U ime stipendista zahvalila se Jasmina Simić, diplomirani logoped, kojoj je stipendija značila podršku i sigurnost u školovanju.
 
Jedna od ovogodišnjih stipendista, Snežana Ludoški, učenica trećeg razreda ETŠ "Jovan Trajković" u Zrenjaninu, Svetosavsku stipendiju zaslužila je po drugi put.
- Veoma sam zahvalna ovoj humanitarnoj organizaciji zato što je prethodna stipendija koju sam dobila predstavljala za mene veliku motivaciju da nastavim sa uspehom i unapredim svoje obrazovanje, kao i da se malo osamostalim od svojih roditelja. Sigurno je da će mi ovogodišnja stipendija dati i dodatnu motivaciju za učenje, jer želim da konkurišem i naredne godine – rekla je ona. 
 
 
Svetosavske stipendije za 2015/16. godinu zaslužili su učenici Maja Popovac, Nikola Šormaz, Srđan Savić, Zorana Tubić, Snežana Ludoški, Tijana Uzelac, Melanija i Anastasija Ružić, Veselin Bengin, Željana Mojin i Miljana Barjaktarović, kao i studenti Vesna Simić, Marija i Anja Gligorević, Kristina Mojse, Nataša Živojnov, Aleksandra Šuntić i Nina Đukanović.