''Torontalska županija i njeno nasleđe'' u salonu Narodnog muzeja

Izložbu "Torontalska županija i njeno nasleđe" u Velikom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u petak je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
Autor izložbe i pratećeg kataloga je arhivista Filip Krčmar, a postavka je rezultat jednogodišnjeg projekta Istorijskog arhiva Zrenjanin, realizovanog u saradnji sa zrenjaninskim muzejom, Arhivom Vojvodine, Bibliotekom Matice srpske i Muzejom ''Atila Jožef'' iz grada Mako u Mađarskoj.
 
 
Govoreći da je Torontalska županija deo naše prošlosti koji smo, "što svesno, što nesvesno i nehotično odlučili da prepustimo zaboravu", Krčmar je dodao:
- Torontalsku županiju ne možemo i ne smemo da zaboravimo iz više razloga, ona je svedočanstvo o tome da je ovaj grad nekada bio važan u političkom, privrednom i kulturnom  smislu. Sa druge starne, njeni tragovi su svuda oko nas: današnji muzej, osnovan je kao muzej Torontalske županije, Gradska kuća, osnovana je pre skoro 200 godina kao palata Torontalske županije. Ona je svojevrsno svedočanstvo o multikulturalnom karakteru našeg grada i multikuturalnosti Banata. Svestan sam značaja  koji ova izložba ima za sve nacionalne zajednice koje su živele na području županije, a naročito za mađarsku zajednicu – rekao je autor izložbe.
 
Izložbom je bilo nemoguće obuhvatiti fenomen Torontalske županije u njegovom totalitetu, objasnio je Krčmar u uvodnoj napomeni izložbenog kataloga, dodajući da širina teme prevazilazi mogućnosti izložbenog prostora, te više zahteva enciklopedijsku obradu.
 
 
Dobra saradnja zrenjaninskih ustanova kulture pokazala se i ovom izložbom, napomenuo je gradonačelnik na samom otvaranju:
- Za rad ustanova kulture Grad Zrenjanin izdvaja ne mala sredstava. Čak sedam odsto iz budžeta grada se izdvaja za kulturu, to je podatak na koji treba da smo ponosni. Siguran sam da će i naredne godine biti nastavljen isti trend, kako bi unapređivali kulturnu ponudu u gradu. Mnogo kulturnih dešavanja ima u toku godine u Zrenjaninu, čak mnogo više nego u drugim gradovima naše veličine. Očekujem uskoro novu izložbu, sa novom temom – kazao je Janjić.
 
 
Torontalska županija je naziv za političko-administrativnu oblast nekadašnje Ugarske kraljevine, koja je, uz duže ili kraće prekide i povremene promene svog teritorijalnog obima, postojala na području Banata od srednjeg veka pa do 1918. godine i raspada Austrougarske monarhije.
 
Spomenici graditeljske baštine Torontalske županije i danas su prisutni elementi banatskog urbanog i ruralnog pejsaža, zapisao je Krčmar u izložbenom katalogu, a među njima njena najupečatljivija zaostavština ogleda se u kaštelima u Ečki, Starom Lecu, Konaku, Novom Miloševu i drugim mestima.