Zamenik gradonačelnika u poseti Hendi sportu

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, članica Gradskog veća Zlatana Ankić i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura, prisustvovali su danas treningu jedne od ekipa Sportskog kluba za decu i omladinu sa posebnim potrebama "Hendi sport" u hali sportova "Medison".
 
 
Oni su u razgovoru sa trenerom i članovima kluba pokušali da saznaju više o njihovim potrebama i planovima za predstojeća takmičenja, kako bi im Grad Zrenjanin adekvatno pomogao.
 
Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. Oni se suočavaju sa brojnim barijerama koje ih isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima: sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite…
 
 
Zamenik gradonačelnika Santovac je istakao da Grad Zrenjanin brine o svakom svom građaninu,  a osobama sa invaliditetom je neophodno posvetiti i više pažnje:
- 3. decembar nije jedini dan kad treba o tome da razmišljamo, već je potrebno svakodnevno stvarati okruženje i uslove koji omogućavaju uključivanje osoba sa invaliditetom u sve društvene aspekte. Deca iz “Hendi sport-a’’ su aktivni sportisti, a četvoro među njima su osvajači medalje na Specijalnoj olimpijadi koja je odžana u Los Anđelesu, što dokazuje da se u gradu radi sa osoboma sa invaliditetom. I u narednom periodu Grad Zrenjanin će pružiti apsolutnu podršku onima kojima je neophodna pomoć, kako bi razvili sve svoje afinitete i interesovanja.
 
 
Sportski klub za decu i omladinu "Hendi sport’’, specijalizovan je za rad sa osobama sa intelektualnim poteškoćama (mentalno-nedovoljno razvijenim osobama), a osnovan je 2009. godine. Ovo je prvi klub ovakvog tipa u Zrenjaninu, treći u Vojvodini i jedanaesti klub u Srbiji.
 
"Hendi sport“ putem svojih programskih aktivnosti  podržava stvaranje uslova koji obezbeđuju jednaku dostupnost za kvalitetno bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću za decu i mlade sa invaliditetom.
 
Prema rečima trenera kluba, Borislava Nuhanovića, “Hendi sport’’ se takmiči u devet sportova, a zapažene uspehe imali su i na Specijalnoj olimpijadi:
- Tokom cele godine smo aktivni na takmičenjima, u proseku je svakog meseca po neko prvenstvo, a neki od sportova zastupljeni u klubu su plivanje, stoni tenis, košaraka, odbojka, atletika… Uskoro, devojčice iz kluba putuju u Kruševac na državno prvenstvo, koje je ujedno i poslednje takmičenje ove godine.
 
 
On je apelovao na sve ljude koji mogu da pruže pomoć, da omoguće deci iz kluba da aktivno treniraju i takmiče se u sportovima koje su izabrali.
 
Član kluba Stevica Vuković, posle treninga je napomenuo da mu učestvovanje u sportskim aktivnostima izuzetno mnogo znači:
- Za mene, bavljenje sportom znači da se lepo družimo i igramo, da uživamo u sportu. Nije bitno ko je prvi, već da zajedno učestvujemo i svi pobedimo.  
 
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. 
 
Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su pre svega, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.