Zdravstvena edukacija mladih Romkinja

Projekat "Unapređenje zdravlja Roma'' koji finansira Grad Zrenjanin, a čiji je nosilac Kolo srpskih sestara, predstavljen je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, nakon čega su održane i radionice sa mladim Romkinjama.
 
Teme o kojima su govorile stručnjakinje ticale su se osposobljavanja korisnika da se brinu o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice, osposobljavanja mladih majki da se samostalno brinu o sebi i deci, podizanja svesti o prevenciji zaraznih i polno prenosivih bolesti, značaju vakcinisanja dece, ali i informisanja o posledicama preranog stupanja u brak. Takođe je bilo reči o položaju Roma u zemlji i značaju edukacija za njegovo poboljšanje.
 
Učesnice je pozdravio zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakavši da je Grad Zrenjanin zainteresovan da sprovodi slične aktivnosti koje imaju za cilj pružanje pomoći osteljivim grupama, u ovom slučaju, romskoj populaciji:
- Konkretno, realizacijom ovog projekta, doprineće se poboljšanju socijalne i zdravstvene zaštite Roma, ali i njihovom efikasnijem uključivanju u svakodnevne društvene tokove –rekao je zamenik Santovac.
 
 
Kako je objasnila načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica, u Republici Srbiji se trenutno radi na izradi Strategije socijalnog uključivanja Roma, čije su  najvažnije odrednice participacija romske zajednice i borba protiv njihove diskriminacije:
- Ove tačke neophodno je sprovoditi na republičkom ali i lokalnom nivou, u šta će se svakako uključiti i Grad Zrenjanin. Projekat koji je danas predstavljen upravo se tiče samog socijalnog uključivanja, a u vezi sa tim, unapređenja zdravlja Roma.
 
Romskoj zajednici je neophodno omogućiti potpunu integraciju u društvo, samim tim i u zdravstveni sistem, napomenula je Ljubica Jovanović, počasna predsednica Kola srpskih sestara, ukazujući da je neophodno u tom cilju sprovoditi edukacije, koje vrše stručnjaci na romskom jeziku. 
 
Ona je dodala da je za ovaj projekat angažovana zdravstvena medijatorka Verica Barbul, stručnjakinja sa iskustvom u sličnim programima.