Aktivan raspust u ''Našoj priči''

Osnovna i srednja škola "9. maj" ove godine je po prvi put imala "Aktivan raspust", kroz projekat "Od sada znam da recikliram", odobren i finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Projekat je realizovan u Dnevnom centru "Naša priča", u saradnji sa NVO LEEI (Lokalni edukativni ekološki izazov) iz Zrenjanina.
 
 
Cilj projekta bio je podizanje i razvijanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i reciklaže. Radionice su održavane za vreme zimskog raspusta i sprovedene u dve faze – u prvoj fazi sprovedena je edukacija kroz posete reciklažnim centrima, dok su u drugoj fazi organizovane raznovrsne radionice.
 
U radnoj i prijatnoj atmosferi učenici su uz pomoć nastavnika izrađivali reciklirani papir, flajere od takvog papira, kućice i hranilice za ptice od plastičnih flaša i balona i kutije za odlaganje sekundarnih sirovina.
 
 
Svi učenici su dobili diplome i paketiće slatkiša, koje im je danas uručio Gradski većnik za obrazovanje Slaviša Vlačić, a svečanosti je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. Direktorka škole "9. maj" Snežana Oluški objašnjava značaj jednog ovakvog programa za učenike:
 
"Učenici naše škole su tokom raspusta slabije socijalno aktivni, što je još jedan pokazatelj niskog nivoa inkluzije u našem društvu, tako da im ovakvi projekti pružaju mogućnost za druženjem i bavljenjem različitih aktivnosti. Koordinatorke projekta Marija Mijoković i Ivana Stanisavljev već imaju ideje za pisanje novog projekta, jer leto će brzo doći", kaže Snežana Oluški, a njeno mišljenje dele i zadovoljni učenici: 
 
"S ponosom možemo da kažemo: OD SADA ZNAMO DA RECIKLIRAMO, a radujemo se novom aktivnom, ovog puta letnjem raspustu" – ističu uglas.