Bogojavljensko plivanje u Zrenjaninu i Kleku - Sara i Miloš poneli Časni krst

Na jezeru u centru Zrenjanina danas je, po osmi put od obnavljanja ove tradicije, organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst, na kom se nadmetalo 26 plivača i jedna plivačica - Sara Francuski. Momci su bili i vitezovi i kavaljeri i jedinoj dami prepustili da prva prepliva deonicu dugu 33 metra i ponese Časni krst, da bi potom i oni skočili u jezero i doplivali do cilja, u tradicionalnom hrišćanskom duhu na ovaj dan, u osvećenoj Bogojavljenskoj vodi koja donosi blagostanje i sreću.
 
 
Tradicionalnim pozdravom "Bog se javi!" učesnike manifestacije i posmatrače koji su ispunili Mali most i sav prostor oko jezera kod Kulturnog centra pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, ovogodišnji kum Bogojavljenskog plivanja, koji je kumstvo preuzeo od Dragoljuba Bjeloglava. Janjić je i darodavac zlatnog krsta, namenjenog pobedniku u trajno vlasništvo.
 

- Ove godine pripala mi je velika čast da budem kum na ovoj svetkovini, a još mi je veća čast što je jedna devojka pobedila danas u Zrenjaninu. Drago mi je što se pojavljuje sve više vitezova, sve više junaka u našem gradu i što sve više naših sugrađana prati ovo što mi radimo. Ovo nije jedini događaj koji nas vraća našoj veri i tradiciji, mnogo toga radimo i drugim danima i drugim praznicima. Ponosan sam i što baš mi imamo taj blagoslov da gradimo dva hrama u našem gradu nakon više od dve stotine godina. Nadam se da ćemo u 2016. godini imati i tu sreću i čast da nas, po prvi put nakon Drugog svetskog rata, poseti i Patrijarh Srpski  - kazao je Janjić.
 
 
Još jednom je nadmašen rekord u broju plivača za Časni krst, jer ih se danas na startu našlo čak 27. "Ključala" je voda u jezeru u kom je prethodno morao da bude razbijen led, s obzirom da je temperatura u Zrenjaninu već nekoliko dana u "minusu". Sara Francuski hrabro je skočila u vodu i doplivala do Časnog krsta. Ova dvadesetjednogodišnjakinja iz Zrenjanina radi kao plivački trener, a trenirala je i vaterpolo. Ipak, Bogojavljensko plivanje joj je donelo novo iskustvo i ove godine ispunila joj se želja da učestvuje u manifestaciji.
- Uvek me je ranijih godina nešto sprečavalo u toj nameri, a sada sam uspela i prelep je osećaj tog plivanja. Hvala momcima koji su mi dozvolili da uzmem Časni krst danas - rekla je Sara Francuski.
 
 
Jedan od dvojice prošlogodišnjih pobednika Bojan Milićević ističe da su momci pozdravili hrabar gest Sare Francuski da pliva uz njih i učinili viteški potez, prepustivši joj da prva dopliva do Časnog krsta.  
- Mi smo simbolično i po tradiciji potom isplivali ova 33 metra i ja bih svima poručio da se prijavljuju za to u što većem broju. Lep je običaj, kao i atmosfera koja je danas vladala ovde - poručio je on.
 
 
Na osmom Bogojavljenskom plivanju nastupili su Čizmić Vladimir, Savin Darko, Gećin Nikola, Đorđević Nikola, Anović Aleksandar, Bugar Daniel, Kukolj Jovan; Radić Stefan, Filipaš Vladimir, Žeravica Goran, Topalov Aleksandar, Francuski Sara, Vasić Stefan, Dunđer Novica, Ludoški Dušan, Popov Branislav, Grčki Vuk, Nađ Igor, Lolić Radovan, Knežević Boris, Živković Predrag, Šoškić Srđan, Milićević Bojan, Čolović Aleksa, Petrović Ivan, Kosić Daniel i Rajačić Marko.
    
Organizatori današnjeg plivanju za Časni krst su, kao i prethodnih godina, Srpska pravoslavna crkva - hram Svetog arhangela Mihaila ("Ruska crkva"), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin, a pomoć u organizaciji pružili su i Opšta bolnica "Sveti Jovan", preduzeće "Proelektro" i Udruženje građana "Ravnopravnost". Himnu Republike Srbije otpevale su članice hora "Žene mironosice".
    

Nakon plivanja održana je i konferencija za novinare, na kojoj su govorili direktor  Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sveštenik Veselin Vlaški i nosilac Časnog krsta Sara Francuski.
 
Goran Marinković čestitao je svim učesnicima, a posebno Sari Francuski i izrazio zadovoljstvo što se, iz godine u godinu, povećava broj učesnika manifestacije. To je, po njemu, znak sve većeg poštovanja naše tradicije, a najavio je za narednu godinu još bolju organizaciju ovog događaja.
 
 
 
Otac Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog arhangela Mihaila, podsetio je da su plivači preplivali stazu od 33 metra, koja simbolizuje godine Isusa Hrista koje je imao kada je, uoči Bogojavljenja, kršten u reci Jordan.
- Upravo zato na današnji dan svi izvori, reke, jezera su osvećeni i svako bi trebalo bar malo da se pokvasi svetom vodicom ili uđe u vodu negde, ako je u mogućnosti, i primi Božiji blagoslov kao što ga je primio i Gospod Isus Hrist u reci Jordanu kada je kršten - rekao je Vlaški.
 
 
Pre plivanja, u hramu Svetog arhangela Mihaila održana je sveta liturgija, nakon koje je osvećena voda iz jezera. Svi učesnici manifestacije formirali su potom svečanu litiju i zajedno otišli do gradskog jezera.
 
Plivanje za Časni krst, u organizaciji Crkvene opštine Klek, održano je danas, sedmi put, kod ustave na Begeju - popularnog "Šlajza".
Učestvovalo je pet momaka, a događaj je i ove godine propratio veliki broj Klečana i njihovih gostiju.
 
 
 
 
Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a samom takmičenju prethodila je sveta arhijerejska liturgija i osvećivanje bogojavljenske vodice koje je obavio jerej Momčilo Pavličević. 
 
 
 
 
Prvi je do Časnog krsta doplivao Miloš Pavlović kome je ovo treće učešće u manifestaciji i ujedno druga pobeda.
- Utisci su predivni, nije mi bilo jako hladno, a što se tiče konkurencije, sve su to dobri momci iz Kleka. Za mene ovo plivanje znači mnogo, želim da plivam i tako će biti i narednih godina - kazao je Pavlović.
 
 
 
 
 
Njemu je poklon - zlatni krst, uručio gradonačelnik Janjić koji je još jednom ukazao da Klečani poštuju tradiciju, a da je današnji događaj još jedna potvrda toga.
 
 
 
 
- Danas smo oborili sve rekorde u Zrenjaninu i osmi put plivalo se za Časni krst, a ovde, u Kleku sedmi put. U nekim gradovima i opštinama ne organizuje se ovakav događaj i nema ovakvog običaja, a kod nas na dva mesta i mislim da bi trebalo da budemo ponosni i na Zrenjanince i na meštane Kleka - rekao je on.