Održana 115. sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 115. po redu, održana je danas, predsedavao je gradonačelnik Čedomir Janjić, a veći deo dnevnog reda, čak 26 tačaka, odnosio se na usvajanje Predloga Zaključaka o davanju saglasnosti na finansijski plan Mesnih zajednica sa teritorije grada Zrenjanina.

Pored toga, članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina (parcela broj 12612/5), koja je, po rečima izvestioca Nikole Halasa, usvojena iz tehničkih razloga, odnosno, radi ispravke granica susednih katastarskih parcela. 

 

 

Na današnjoj sednici usvojeni su i Predlozi Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Farkaždin'' Farkaždin i Narodno pozorište “Toša Jovanović” na ime troškova isplate zakonske zatezne kamate i troškova parničnog postupka.

Dnevni red dopunjen je i Predlogom programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina u 2016. godini.

Izvestilac po toj tački, Euđenija Besu, kazala je da na taj Predlog saglasnost treba da da i nadležno ministarstvo kome će danas usvojen predlog i biti upućen na saglasnost.

Po tom Predlogu, Grad Zrenjanin je za programe iz oblasti zaštite životne sredine namenio 259 miliona dinara.

 

 

Po završetku sednice gradonačelnik Čedomir Janjić je novinarima rekao:

- Današnjom sednicom dominirale su tačke koje su se odnosile na finansijske planove mesnih zajednica, sve tačke su usvojene i samim tim omogućeno je nesmetano funkcionisanje mesnih zajednica.

On je dodao da je Grad i ove godine u budžetu za 2016. predvideo značajna sredstva za rad kako gradskih, tako i seoskih mesnih zajednica.

- Pored participativnog budžetiranja ponovili smo sredstva iz 2015. godine za funkcionisanje mesnih zajednica i mislim da problema neće biti. Naravno, imamo ambiciozne planove oko infrastrukturnih radova, radimo na projekima koji nisu završeni i početkom građevinske sezone biće dosta radova i u gradu i u selima - naveo je gradonačelnik Janjić.

 

 

Inače, Grad Zrenjanin finansira ukupno 36 mesnih zajednica iz lokalnog budžeta - 22 seoske i 14 gradskih mesnih zajednica.

Funkcionisanje mesnih zajednica se obezbeđuje iz više izvora budžetskog finansiranja:

- Za pokriće troškova i obavljanje redovnih aktivnosti opredeljen je iznos od ukupno 74.390.863 dinara.

- Sredstva za razvoj mesnih zajednica su planirana u ukupnom iznosu od 11.500.000 dinara (od toga iz kredita je opredeljen iznos od 10.000.000 dinara).

- Odlukom o budžetu Grada Zrenjanina za projekat participativnog budžetiranja koji će se odvijati na teritoriji mesnih zajednica Grada Zrenjanina (ukupno 36 MZ) je opredeljen iznos od ukupno 32.000.000 dinara. Žitelji svake od 36 mesnih zajednica su izabrali po jedan projekat na glasanju koje je održano 15.12.2015. godine, a sredstva opredeljena za pojedinačne projekte se kreću u rasponu od 500.000 dinara, pa do 1.600.000 dinara (zavisno od broja stanovnika).

Važno je napomenuti i to da mesne zajednice ostvaruju značajne prihode od davanja u zakup prostora koji je u vlasništvu mesnih zajednica, što na godišnjem nivou iznosi 24.000.000 dinara.