Održana prezentacija sedmog ciklusa konkursa ''Pokreni se za posao''

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je održana prezentacija sedmog ciklusa nacionalnog konkursa "Pokreni se za posao", koji finansijski podržava kompanija "Filip Moris", a realizuje ga u saradnji sa sa nevladinom organizacijom ENECA iz Niša. Konkurisanje je moguće do 29. februara 2016. godine, a cilj projekta je pomoć pri pokretanju malih i porodičnih preduzeća širom Srbije i pomoć zainteresovanim građanima sa dobrim i kreativnim preduzetničkim idejama da pokrenu ili unaprede sopstveni mali biznis.
 
 
U pitanju je prvi preduzetnički program finansiran iz privatnih izvora i to na nacionalnom nivou, iz oblasti proizvodnje i zanatstva, poljoprivrede i usluga. Program podržava "start-up" biznise, odnosno one koji tek počinju neku poslovnu aktivnost, ali i one koji žele da prošire postojeće biznise i zaposle novu radnu snagu. On ne podrazumeva finansijska, već namenska sredstva, odnosno donaciju u opremi za obavljanje delatnosti u vrednosti do 240 hiljada dinara bespovratnih sredstava, kao i poslovne i stručne obuke i savetodavnu pomoć.
 
Prezentaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, a o samom konkursu, načinu prijavljivanja, ciljevima i dosadašnjim rezultatima programa "Pokreni se za posao" govorio je Aca Ilić, koji je istakao da je ove godine iznos donacije onima koji budu izabrani povećan sa 220 na 240 hiljada dinara. On se, ujedno, zahvalio Gradu Zrenjaninu na velikoj podršci pri realizaciji tog programa.
- Do sada smo ukupno podržali 490 korisnika, a u samom Zrenjaninu svake godine podržavamo tri ili četiri korisnika, što je bio slučaj i u prethodnom ciklusu. Broj korisnika koje ćemo odabrati ne zavisi od veličine grada, već isključivo od kvaliteta poslovnih ideja za koje se konkuriše. Kroz program se podržavaju gotovo sve delatnosti, a kada je reč o poljoprivredi, uslov je da kandidat ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo - rekao je Ilić. 
 
 
On je prisutnima podelio prijavne obrasce i detaljno obrazložio na koji način se popunjavaju, a potom je odgovarao na pitanja zainteresovanih. On je sve one koji danas nisu prisustvovali prezentaciji, a žele da se upoznaju s konkursom, uputio na sajt www.pokrenisezaposao.rs na kom se takođe može pronaći elektronski obrazac za prijavu i dobiti šire informacije o konkursu.
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić rekao je da će Grad Zrenjanin, osim što je pružio podršku samom projektu "Pokreni se za posao", ponuditi i neke dodatne pogodnosti izabranim kandidatima koje, u ovom trenutku, ne nudi ni jedna sredina u Srbiji.
- S obzirom da raspolažemo prostorom na kom realizujemo projekat poljoprivrednog inkubatora, ukoliko je neko zainteresovan za proizvodnju u okviru plastenika, a nema gde da ga postavi, mi ćemo mu ustupiti prostor za postavljanje plastenika. Sredstva koja se mogu dobiti u okviru ovog konkursa otprilike i odgovaraju vrednosti jednog plastenika i neke prateće opreme. Svaka dobra poslovna ideja koju podrži kompanija "Filip Moris" sigurno će biti prepoznata kao dobra i od strane grada i u tom smeru razmišljamo i da nekoj "start-up" kompaniji, koja eventualno, bude izabrana, omogućimo korišćenje poslovnog inkubatora za određene potrebe - istakao je Radišić. 
 
 
Prisutnima se obratio i naš sugrađanin Marko Kokir koji je prethodne godine dobio sredstva za unapređenje proizvodnje ledenog čaja i koji je izneo svoja pozitivna iskustva iz učešća na konkursu "Pokreni se za posao".