Podgorički SOS telefon razmatra ''zrenjaninski model'' za rešavanje problema nasilja nad ženama

Radna grupa za prevenciju nasilja u porodici, održala je juče redovni radni sastanak u Gradskoj kući, u kom su učestvovale i aktivistkinje SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja iz Podgorice, glavnog grada Crne Gore. Tokom sastanka razmenjena su iskustva u radu, kako bi se unapredilo funkcionisanje SOS servisa u dva grada.
 
 
Domaćini skupa upoznali su gošće sa "zrenjaninskim modelom" saradnje institucija nadležnih za slučajeve nasilja u porodici, a koje funkcionišu u okviru Radne grupe i potpisanog Sporazuma iz 2013. godine. Tokom sastanka, aktivistkinje iz Podgorice su se upoznale i sa radom Ženske odborničke mreže Skupštine grada.
 
Koordinatorka grupe Ljiljana Lazarević je ukazala na neophodnost što bolje organizacije  za učinkovitije rešenje problema rodno zasnovanog nasilja:
- Naša lokalna zajednica je uradila sve što je u ovom trenutku u njenoj moći. Organizovana je grupa koja se bavi prevencijom nasilja, jer nije dovoljno nakon zločina osuditi krivca, već je potrebno preduprediti takve događaje. Imamo pozitivan primer prakse, a to je tzv. zrenjaninski model, koji i drugi gradovi počinju da primenjuju. Danas ćemo sumirati šta je u Zrenjaninu urađeno po pitanju nasilja u porodici u toku prethodne godine, a sa aktivistkinjama iz Podgorice i razmatrati efikasnost i prednosti pomenutog modela - objasnila je Lazarević.
 
 
Učesnicama skupa obratio se i zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev ukazujući da Grad Zrenjanin sa svojim mehanizmima veoma uporno i detaljno razmatra, a potom i deluje u cilju prevencije partnerskog nasilja. On je dodao kako je izuzetno značajno razmenjivati iskustva sa kolegama iz drugih gradova, kao što je to slučaj na ovom sastanku, sa podgoričkim aktivistkinjama.
 
 
Primer međusektorske saradnje u rešavanju problema nasilja u Zrenjaninu, razlog je zbog kog su volonterke SOS telefona iz Crne Gore došle u Zrenjanin, kazala je Biljana Zeković, koordinatorka SOS telefona Podgorice:
- Naša organizacija postoji već 20 godina, prosek slučajeva koji obrađujemo je oko 300. Prema podacima taj broj varira na godišnjem nivou ali se ne povećava drastično. Ono što je dobro, jeste što se povećava broj koji se prijavljuje institucijama sistema. Mi imamo dobro zakonodavstvo i dobru praksu, ali modeli su različiti i važno je da vidimo šta bolje funkcioniše, kako bismo se u tom domenu unapredili.
 
Zeković je dodala kako je sigurna da će i sami iz svog iskustva imati šta da ponude domaćinima.
 
 
Prema podacima koordinatorke SOS telefona u Zrenjaninu Radoslave Aralice, tokom prethodne godine upućeno je oko 300 poziva ovom servisu, a pruženo je 170 usluga. Kako je objasnila, u odnosu na situaciju od pre jedne decenije, poboljšanje se ogleda u tome što su relevantne institucije prepoznale nasilje nad ženama kao jedan od gorućih problema zajednice, te u cilju efikasnijeg rešavanja, uspostavljena je multisektorska saradnja nadležnih institucija, tzv. "zrenjaninski model".