Podrška Grada Zrenjanina aktivnostima Dnevnog centra ''Alternativa''

Gradonačelnik Čedomir Janjić posetio je danas Dnevni centar za decu i omladinu sa invaliditetom "Altrernativa", u naselju "Berbersko". Ovom prilikom, on je razgovarao sa Julijom Bobek direktorkom Centra za socijalni rad u čijoj je nadležnosti ovaj objekat, kako bi se upoznao sa potrebama korisnika.
 
 
Ističući da je zadovoljan dosadašnjim aktivnostima "Alternative", Janjić je dodao da će se Grad Zrenjanin, koji finansijski podržava ovu ustanovu, potruditi da unapredi njen dalji rad:
- Namera nam je da poboljšamo uslove za boravak dece u Centru, kao i dosadašnje programe. U planu su građevinski radovi i uređivanje dvorišta za sledeće leto - najavio je Janjić.
 
Direktorka Bobek je objasnila kako je dogovoreno da se bočne strane dvorišta dodatno ozelene lišćarima, a centralni prostor prilagodi deci sa posebnim potrebama, te da je planirano i asfaltiranje prilaznog dela. 
 
 
Tokom prethodne nedelje, u dvorištu Dnevnog centra posađeno je i 15 jelki, koje su donacija kompanije "Aviv Arlon" Gradu Zrenjaninu, a odlukom gradonačelnika namenjene su za sadnju u tom prostoru.
 
Po završetku ove akcije, direktorka marketinga ove kompanije Danka Gladović je ukazala:
- Mislim da svi zajedno možemo da budemo ponosni i zadovoljni. Ovom akcijom kompanija "Aviv Arlon" pokazala je da je aktivni učesnik života u Zrenjaninu i da doprinosi lokalnoj zajednici onoliko koliko je to moguće. Potpuno smo sigurni da su jelke sada na pravom mestu i potrudićemo se da i naredne godine organizujemo istu akciju - napomenula je Gladović.
 
 
Dnevni centar "Alternativa" je namenjen deci i omladini koji zbog svog psihičkog ili fizičkog invaliditeta nisu do sada bili uključeni ni u jedan vid socijalne zaštite, a cilj je da im se omogući dnevno zbrinjavanje, kao i stručna pomoć fizioterapeuta i vaspitača.
 
 
Prema oceni osoblja, korisnici dobijaju najviše na planu socijalizacije kroz međusobnu interakciju i odnose sa širim društvenim okruženjem. U tu svrhu, redovno se organizuju obrazovno-vaspitne i rekreativne aktivnosti, ali i fizioterapijske vežbe, radi ublažavanja i usporavanja razvojnih smetnji, kao i poboljšanja motoričkih sposobnosti, govora i manipulativnih veština.
 
U "Alternativi" rade fizioterapeut, vaspitač, medicinska sestra i pratilac, a za prevoz korisnika Centra Grad Zrenjanin obezbedio je i specijalno vozilo.