Posle trideset godina, nova oprema u Dispanzeru za žene

Povodom Nedelje borbe protiv raka grlića materice i kupovine nove opreme, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i pokrajinski poslanik dr Predrag Matejin, zajedno sa direktorom Doma zdravlja “dr Boško Vrebalov” Miodragom Subićem, posetili su danas Dispanzer za žene.

 

 

Tom prilikom Subić je rekao da u Dispanzer za žene u poslednjih trideset godina nije ulagano apsolutno ništa, ali da je zahvaljujući donacijama i pomoći lokalne samouprave obnovljena gotovo sva oprema.

- Imali smo velikih donatora, jedna od najvećih je donacija EU  od koje smo opremili citološku laboratoriju, vrednu preko četiri miliona dinara - rekao je Subin i ukazao da kada se spasi makar i jedan ljudski život uvidi vrednost ulaganja.

 

 

Gradonačelnik Janjić rekao je da lokalna samouprava ulaže značajna sredstva u zdravstvenu zaštitu stanovništva i podsetio da je u poslednje dve godine obnovljen kompletan vozni park, odnosno da je kupljeno devet novih vozila u Službi hitne medicinske pomoći.

- Najpre smo na inicijativu odbornica Skupštine grada, okupljenih u Žensku odborničku mrežu, krenuli u kupovinu jedne hidraulične ginekološke stolice, a zatim smo stoprocentnim ulaganjem kupili i druga dva ginekološka stola. Do sada smo uložili oko 2,5 miliona dinara. I zaista, drago mi je kada čujem da smo mi ti koji smo uspeli da malo bolje sagledamo situaciju i posle toliko godina uložimo sredstva tamo gde je najpotrebnije - rekao je gradonačelnik Janjić i naglasio da će i u 2016. biti velikih ulaganja u zdravstvo od strane lokalne samouprave i to ne samo u gradu već i naseljenim mestima.

 

 

Pokrajinski poslanik dr Predrag Matejin ukazao je da je današnja poseta toj ustanovi organizovana povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv raka grlića materice.

- Zadovoljstvo je što imamo priliku da u našem Domu zdravlja predstavimo novu opremu koja je upravo predviđena za preglede koji se tiču ranog otkrivanja raka grlića materice. Svaka donacija je dobro došla, a posebno ovde. Poslednjih godina uspeli smo da povećamo broj žena koje se odazivaju na preglede . Prošle godine, od 7.500 žena, obuhvaćenih pozivima, njih 3.600 odazvalo, što je mnogo više u odnosu na raniji period. Tom prilikom otkriveno je sedam slučajeva raka grlića materice i 60 prekancerogenih stanja - rekao je dr Matejin.

 

 

- Na ovaj način, preventivnim pregledima praktično im je spasen život, a velike muke su izbegnute, a naša zajednica je mnogo uštedela na lečenju, bolovanjima i da ne govorim o onome da su naše porodice uspele da izbegnu poteškoće i svoje voljene sačuvaju od teške bolesti - rekao je on i uputio apel svim ženama da se odazivaju na preventivne ginekološke preglede i odlaze na sistematske preglede dojke - dodao je Matejin i naglasio da se ulaganje u zdravlje višestruko isplati, a da je naša zajednica to prepoznala. 

- Svakako je ginekološko odeljenje Doma zdravlja sada snabdeveno modernom opremom koja može da se uhvati u koštac sa dijagnostikom i otkrivanjem ranih slučajeva karcinoma i predkarcinoma – rekao je još Matejin.

 

 

Glavna sestra Dispanzera Milina Nikšić kazala je da je oprema od velike pomoći, posebno imajući u vidu da se u toj ustanovi pregleda veliki broj žena iz Srednjobanatskog okruga, a neke od njih nisu nikada do sada pregledane.

Ona je navela da se u Zrenjaninu se skrining raka grlića materice radi dve godine i obuhvata populaciju žena od 25 do 64 godine., ali da se preventivni pregledi rade još od 1980. godine, zbog čega su u lečenju postignuti dobri rezultati.