Potpisan ugovor o izgradnji Golf centra u Zrenjaninu - projekat od nacionalnog značaja

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor Golf kluba "Sava" iz Beograda Ivica Suturović potpisali su danas u Zrenjaninu Ugovor o zakupu zemljišta radi izgradnje Golf centra u Zrenjaninu i predstavili javnosti tu investiciju čija je vrednost procenjena na oko milion evra. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Golf asocijacije Srbije, na čelu sa generalnim sekretarom Irenom Suturović Bogdanović.  
 
 
 
Zrenjanin će dobiti reprezentativni centar u sportu koji je uvršten u zvanični olimpijski program, a sada neuređeni deo grada poprimiće potpuno drugačiji izgled, uz razvojne mogućnosti u oblasti infrastrukture. Golf centar će, osim otvorenih terena sa 9 rupa, što zadovoljava standarde za međunarodna takmičenja, imati parking, klupsku kuću i pomoćni objekat. Ujedno, predstavljaće i nacionalni trening centar za juniore, a koristiće ga sve kategorije igrača. 
 
 
Golf centar Zrenjanin prostiraće se na površini od 16,2 hektara, koja je trenutno neuređeno i neiskorišćeno gradsko građevinsko zemljište na teritoriji mesne zajednice "Bolnica - Berbersko". Sa severne i južne strane omeđeno je ulicama Franje Kluza (Titelska) i Igmanskom, istočna granica parcele su benzinska stanica NIS i parking-prostor ispred supermarketa "Univereksport", dok je zapadna granica u blizini puta koji vodi prema ekonomiji zrenjaninskog Okružnog zatvora. Glavni ulaz u centar, parking i zidani objekti, biće iz Ulice Franje Kluza.
 
 
Osim samih terena za golf predviđena su i vežbališta koja će omogućiti formiranje škole golfa. U centru kompleksa formiraće se i malo jezero koje će, osim drenažne i sportske, imati i estetsku funkciju. Uz klupski objekat će biti izvedeno i najmodernije igralište za decu sa odgovarajućim spravama, te će Zrenjanin, pored postojećih golf terena kod Žablja i na beogradskoj Adi Ciganliji, imati najbolje mogućnosti za razvoj ovog sporta u Republici Srbiji. Zrenjaninski golf centar će imati i najduže vezbalište od 350 metara, a čitav kompleks biće omeđen ogradom ukupne dužine od 2,5 kilometra. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je ovo jedan u nizu projekata od nacionalnog značaja koji se realizuje u Zrenjaninu, pored Paraolimpijskog trenažnog centra, staze za auto-moto trke i nacionalnog trenažnog centra za borilačke sportove, što uz ostale potencijale treba gradu da donese nove razvojne mogućnosti.
- Želimo da Zrenjanin bude grad sporta i dosta ulažemo u sportsku infrastrukturu i ovo je rezultat, mogu sada da kažem, višegodišnjih pregovora sa Golf asocijacijom, da naš grad dobije jedan nacionalni trening-centar u tom sportu i mislim da je to sjajna vest. Ne mislim da je golf sport namenjen samo bogatima, već mnogo široj populaciji i pre svega će ga u Zrenjaninu igrati mladi. I gradnja ovakvog centra jedan je od dokaza da je Zrenjanin grad s perspektivom, u kom je nezaposlenost samo u toku 2015. godine opala za 8,2 odsto - kazao je gradonačelnik.
 
 
 
On je dodao i da će sada neuređeni deo grada, na kom će se graditi golf centar, pružati sasvim drugačiju sliku.
- Jasno je u kom pravcu razmišljamo. Setite se kako je pre samo godinu ipo dana izgledala bara na kraju Bagljaša, a kako sada izgleda veliki nov tržni centar. Moći ćemo slično poređenje za godinu, godinu ipo dana, da napravimo i sa ovom lokacijom - ističe Janjić.   
 
Direktor Golf kluba "Sava" Ivica Suturović kaže da će Golf centar u Zrenjaninu funkcionisati kao regionalni juniorski trening centar. On se zahvalio gradonačelniku i njegovom timu, koji su omogućili da dođe do potpisivanja današnjeg ugovora.
- Očekujemo i da u što kraćem roku obezbedimo sve neophodne dozvole, kako bismo mogli da krenemo s izgradnjom terena i da sledeće godine u ovo vreme izvedemo početni udarac. U Srbiji trenutno ima oko 750 registrovanih igrača, od kojih je 200 dece. Golf je, kao olimpijski sport, uvršten i u osnovne škole kao redovan predmet, a ubuduće će to biti i u Zrenjaninu. Radimo, dakle, na omasovljavanju i nadam se da ćemo već naredne godine imati tu neku bazu dece koja će prva krenuti na nove golf terene, a potom i svi ostali - izneo je planove Suturović.
 
 
Trenutno se škola golfa organizuje u zrenjaninskoj osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin", a u program razvoja golfa uključene su još i škole u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Promocija golfa je u školi "Žarko Zrenjanin" održana 20. marta 2015. godine i tu zanimljivu akciju učenici škole prihvatili su s velikom pažnjom i interesovanjem.
 
Irena Suturović Bogdanović, generalni sekretar Golf asocijacije Srbije, rekla je da je izgradnja golf centra veliki projekat i za Grad Zrenjanin i za Golf asocijaciju Srbije.
- Drago mi je što smo baš u Zrenjaninu dobili takvu podršku za razvoj ovog sporta u Republici Srbiji. Projekat jako puno znači za Golf klub "Sava", kao finansijera, i za Golf asocijaciju Srbije, jer mi dobijamo mogućnost da najmasovniji individualni sport na planeti dovedemo u Srbiju i omogućimo, pre svega, deci da krenu putem kojim idu njihovi vršnjaci van ovog regiona. I od Grada Zrenjanina smo prepoznati kao jedan od sportova koji mnogo ulaže u mlade talente. Odužićemo se tako što ćemo dovesti ovde dosta mališana da igraju, a uz njih i seniore i sve ostale - naglasila je Irena Suturović Bogdanović nakon današnje svečanosti u zrenjaninskoj Gradskoj kući.